Wykonanie
Składniki:» 500g
mięsa mielonego,» 2 średnie
cebule,» 2 średnie
marchewki,» 3 ząbki
czosnku,»
koncentrat pomidorowy około 200g,» odrobina startego
żółtego sera,»
olej,» około 1 szklanka
wody,» paczka
makaronu spaghetti (500g),»
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
pieprz chili cayenne,
oregano,
bazylia.Sposób przygotowania sosu:1.
Mięso smażę bez dodatku tłuszczu na patelni.2.
Cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie
oleju, pod koniec smażenia
solę.3.
Marchewkę obieram, kroję w drobną kosteczkę a następnie gotuję do momentu gdy stanie się miękka.4. Podsmażone
mięso,
cebulkę,
marchewkę,
czosnek i
przyprawy (pół łyżeczki
soli, pół łyżeczki
pieprzu, pół łyżeczki
słodkiej papryki, pół łyżeczki
ostrej papryki, szczypta
pieprzu chili cayenne, 1 łyżeczka
oregano i 1 łyżeczka
bazylii) wrzucam do dużego pojemnika blendera (z nożem) i mieszam wszystko jednocześnie drobno siekając. Można wszystko po prostu wymieszać, jednak ja wolę gdy
mięso jest bardzo drobno posiekane.5. Wymieszane składniki przekładam do garnka, dodaję
koncentrat pomidorowy i dolewam
wodę - około 1 szklanki, tak aby sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki.Podane składniki wystarczą na 4-6 porcji. Ja zwykle podając posypuję sos
żółtym serem.Smacznego!