Wykonanie
Dziś banalnie prosta zupa ze świeżych
pomidorów, które najsmaczniejsze są właśnie o tej
porze roku. Kluczem do pysznej zupy jest jej odpowiednie doprawienie przy użyciu
oregano,
chili i
bazylii. Obowiązkowo podajmy ją z grzankami, najlepiej z
mozzarellą Polecam, smacznego:)ok. 9 średniej wielkości
pomidorów,1.5-2 l domowego
bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),ugotowane warzywa z
bulionu: 1-2 ugotowane
marchewki, mały kawałek
seleracebula,2-3 ząbki
czosnku,kilka gałązek świeżej
bazylii,
sól,
pieprz,
chili,
oreganoCebulę i
czosnek posiekać, szybko przesmażyć. Wrzucić do
bulionu z
pomidorami pokrojonymi w grubą kostkę. Gotować około 15-20 minut, dodać świeżą
bazylię, zmiksować całość blenderem. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej
bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z serowymi grzankami.