ßßß
Na dzień dobry, mamy pomidorową. Jak już kiedyś pisałam, poniedziałek to u mnie tradycyjnie pomidorowa. Ta jest wyjątkowa. Prosta i bardzo smaczna.Składniki:3 ząbki czosnku1 cebula1 marchew (średnia)1/4 selera1 puszka pomidorów3 łyżeczki koncentratu bądź mały kartonik passaty pomidorowejok. 500 ml bulionu1 łyżeczka oregano1 łyżeczka tymiankuok. 12-15 listków świeżej bazyliisól, pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek3 kromki chlebaŁyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku, wrzucamy czosnek posiekany. Następnie dodajemy cebulę, marchew i seler. Ja często daję te warzywa wyciągnięte z rosołu (są od razu miękkie). Lekko podsmażamy (do zmięknięcia w przypadku surowych warzyw). Następnie dodajemy pomidory, przecier i bulion. Gotujemy 20 min. na małym ogniu. Pod koniec dodajemy przyprawy (oregano, tymianek i bazylię). Miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.Przed podaniem robimy tosty z chleba i polewamy je oliwą z oliwek.