Wykonanie
Witajcie!Tak, tak, powracam do Was. Po ponad półrocznej przerwie, w czasie której podejmowałam różne próby dotyczące choćby przeniesienia bloga. Jednak jak to mówią, pierwszy wybór jest zawsze najlepszy. I tak powracam, w nowej szacie graficznej. Choć jeszcze nie jest do końca dopracowana.
Na dzień dobry, mamy
pomidorową. Jak już kiedyś
pisałam, poniedziałek to u mnie tradycyjnie pomidorowa. Ta jest wyjątkowa. Prosta i bardzo smaczna.Składniki:3 ząbki
czosnku1
cebula1
marchew (średnia)1/4
selera1 puszka
pomidorów3 łyżeczki koncentratu bądź mały kartonik passaty pomidorowejok. 500 ml
bulionu1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymiankuok. 12-15 listków świeżej
bazyliisól,
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek3 kromki
chlebaŁyżkę
oliwy rozgrzewamy w garnku, wrzucamy
czosnek posiekany. Następnie dodajemy
cebulę,
marchew i
seler. Ja często
daję te warzywa wyciągnięte z rosołu (są od razu miękkie). Lekko podsmażamy (do zmięknięcia w przypadku
surowych warzyw). Następnie dodajemy
pomidory, przecier i
bulion. Gotujemy 20 min. na małym ogniu. Pod koniec dodajemy
przyprawy (
oregano,
tymianek i
bazylię). Miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.Przed podaniem robimy tosty z
chleba i polewamy je
oliwą z oliwek.