ßßß
Unikajmy gotowych marynat do mięs czy też zapakowanych już mięs przygotowanych do grillowania. Taka kupna marynata to całe mnóstwo polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i innych witaminek „E”. Ja bardzo źle się czuję po tego typu przysmakach z grilla, więc zawsze stawiam na domowe marynaty. Przygotowujmy aromatyczne marynaty na bazie oliwy, jogurtu, octu, musztardy z dodatkiem ziół i przypraw: rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz, papryka to tylko niektóre warte uwagi. Tak przygotowane marynaty nie tylko dodają smaku ale dobrze dobrane również usprawniają proces trawienia. Jakie przyprawy i zioła używać aby podkręcić nasz metabolizm? Rozmaryn – ułatwia trawienie tłustych dań, bazylia – przyspieszy trawienie białek i tłuszczy, zapobiega wzdęciom, kolendra i chilli – ułatwia trawienie, imbir i pieprz – pobudza wydzielanie soków trawiennych i usprawnia pracę żołądka, tymianek -przyśpiesza proces trawienia oraz zapobiega bólom żołądka, koper – łagodzi skutki spożycia ciężkostrawnych dań, więc do grilla warto przygotować sałatkę z dużą ilością kopru. Podczas grillowania możemy wspomagać się wodą z miętą i cytryną lub grapefruitem, która wspomaga i reguluje pracę żołądka.
A teraz przejdźmy do tej przyjemniejszej części wpisu, czas na prawdziwe, zdrowe grillowanie! Poniżej znajdziecie 3 przepisy, po które najczęściej sięgam podczas grillowania.Kurczak w pieprzu cytrynowymTo przepis na który natrafiłam przeglądając bloga qchenne-inspiracje.blogspot.com wypróbowałam i się zakochałam! Nigdy nie jadłam tak soczystej piersi z kurczaka przygotowanej na grillu, pomijając oczywiście szaszłyki 🙂 Nic nie zmieniałam, nic nie dodawałam bo przepis jest idealny. Po ten oraz kilka innych przepisów na pyszne grillowane potrawy odsyłam do wpisu Małgosi autorki bloga.
Składniki:Pierś z kurczaka 0,5 kgczosnek 2 ząbki (czasem zwiększam nawet do 2-4 ząbków)Oliwa z oliwek ok 0,5 szkl.SólPieprz cytrynowyImbir ok 0,5 łyżeczkiSposób przygotowania:Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze filety i obficie posypujemy pieprzem cytrynowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, sól oraz imbir. Szczerze czasem pomijam imbir, gdy akurat nie mam w domu i też jest pysznie, ale warto pamiętać, że dodany do marynaty imbir podkręci nasz metabolizm. Małgosia kurczaka grilluje w pergaminie, ja spróbowałam bez i mięso wychodzi również soczyste, zatem decyzja należy do Was.Grillowana cukiniaTo mój hicior za którym przepada cała rodzina. Przepis jest z nami od kilku dobrych sezonów i aż dziwię się, że jeszcze Wam o nim nie wspomniałam, ale nic straconego tegoroczny sezon dopiero rozpoczynamy, więc mam nadzieję, że przepis Wam również przypadnie do gustu i nie raz trafi na ruszt 😉Składniki:Cukinia ok 0,5 kgPęczek natki pietruszkiSólOliwa z oliwekCzosnek 5-6 ząbkówSposób przygotowania:Cukinię myjemy i kroimy w podłużne plastry lub talarki średniej grubości. Cukinię przekładamy do pojemnika i posypujemy solą. W czasie gdy cukinia przegryza się z solą przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy ok. 0,5 szkl. oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Odsączamy wodę, którą puściła cukinia, dodajemy marynatę i odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki. Jeśli uwielbiacie cukinię to w tej wersji na pewno Wam posmakuje!
Grillowana kukurydza w kolbachTo moje tegoroczne odkrycie i już wiem że zostanie w naszym grillowym menu na dłużej. Przepyszna, słodka, lekko podpieczona kolba kukurydzy, koniecznie spróbujcie! Do podania możemy przygotować również masło ziołowe.Składniki:Kolba kukurydzysólMasło ziołowe: masło, papryczka ostra, natka pietruszki, czosnek, bazylia, sólSposób przygotowania:Kolbę kukurydzy gotujemy przez 10 minut aby lekko zmiękła a następnie grillujemy. Kukurydzę możemy obgotować dnia wcześniejszego a później tylko lekko zgrilować. I ot cała filozofia 😉 Kolbę kukurydzy możemy oczywiście grillować bez gotowania ale zajmie nam to chwilę dłużej. Grillowaną kukurydzę w kolbach podajemy z sola lub masłem ziołowym.
Masło ziołowe:Wersja ostra : masło osełkowe lub śmietankowe łączymy z pokrojoną drobno czerwoną, ostrą papryczką, posiekaną natkę pietruszki, 2 -4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól do smaku.Wersja łagodna: masło osełkowe lub śmietankowe łączymy z bazylią, tymiankiem, 2-3 ząbki czosnku i sól według uznania.
To tylko kilka moich ulubionych propozycji na zdrowe grillowanie, dodalibyście coś od siebie? Co najchętniej grillujecie? Czekam na Wasze przepisy!Pozdrawiam serdecznieSmakUlaPodziel się...