Wykonanie
Wakacje to najlepszy moment na grillowanie. Dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, korzystamy z pięknej pogody więc zamiast gotować obiady, grillujemy. Wiadomo najłatwiej jest kupić gotowe, zamarynowane już
mięso, którego w sklepowych lodówkach jest pod dostatkiem. Karkóweczka,
boczek czy tradycyjnie
kiełbasa to chyba nasze najczęstsze wybory. Ale czy do końca zdrowe? Zapraszam po garść inspiracji na zdrowe grillowanie.O czym warto pamiętać podczas grillowania?Podstawą jest czysty, dobrze przygotowany grill. Nie ukrywam, że najzdrowszą a przy tym bardzo wygodną opcją jest grill elektryczny. Bez rozpałek, węgla, do tego sami możemy regulować temperaturę. Jeśli grilla elektrycznego nie posiadamy i korzystamy z grilla węglowego używajmy naturalnych rozpałek oraz węgla drzewnego lub brykietu. Pozwólmy aby węgiel dobrze się rozgrzał a rozpałka wypaliła, zadbajmy również aby wyszorować porządnie ruszt po każdym grillowaniu.Grillujmy chude
mięsa,
ryby i oczywiście warzywa . Pozbywajmy się skórek i widocznych tłustych części
mięsa. Powiecie, że chude
mięso na grillu będzie suche i nie smaczne, nic bardziej mylnego! Poniżej dołączę przepis na najlepszą marynatę do drobiu.
Pierś z kurczaka wychodzi idealnie soczysta! Jeśli decydujemy się na tłustsze
mięso użyjmy tacek aluminiowych lub folii aluminiowej aby ograniczyć kapanie tłuszczu wprost na węgiel. Zapobiega to wytwarzaniu się substancji toksycznych, niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Grillujmy również warzywa, których latem mamy pod dostatkiem. Zawartość błonnika wpłynie na lepsze trawienie podczas grillowej uczty. Talerz wypełniony warzywami i grillowanym
mięsem spokojnie nas nasyci a dzięki temu możemy zrezygnować z
pieczywa oraz
ziemniaków.
Unikajmy gotowych marynat do
mięs czy też zapakowanych już
mięs przygotowanych do grillowania. Taka kupna marynata to całe mnóstwo polepszaczy smaku, glutaminianu
sodu i innych witaminek „E”. Ja bardzo źle się czuję po tego typu przysmakach z grilla, więc zawsze stawiam na domowe marynaty. Przygotowujmy aromatyczne marynaty na bazie
oliwy,
jogurtu,
octu,
musztardy z dodatkiem
ziół i przypraw:
rozmaryn,
czosnek,
oregano,
tymianek,
sól,
pieprz,
papryka to tylko niektóre warte uwagi. Tak przygotowane marynaty nie tylko dodają smaku ale dobrze dobrane również usprawniają proces trawienia. Jakie
przyprawy i
zioła używać aby podkręcić nasz metabolizm?
Rozmaryn – ułatwia trawienie tłustych dań,
bazylia – przyspieszy trawienie
białek i tłuszczy, zapobiega wzdęciom,
kolendra i
chilli – ułatwia trawienie,
imbir i
pieprz – pobudza wydzielanie
soków trawiennych i usprawnia pracę żołądka,
tymianek -przyśpiesza proces trawienia oraz zapobiega bólom żołądka,
koper – łagodzi skutki spożycia ciężkostrawnych dań, więc do grilla warto przygotować
sałatkę z dużą ilością
kopru. Podczas grillowania możemy wspomagać się
wodą z
miętą i
cytryną lub grapefruitem, która wspomaga i reguluje pracę żołądka.
A teraz przejdźmy do tej przyjemniejszej części wpisu, czas na prawdziwe, zdrowe grillowanie! Poniżej znajdziecie 3 przepisy, po które najczęściej sięgam podczas grillowania.
Kurczak w
pieprzu cytrynowymTo przepis na który natrafiłam przeglądając bloga qchenne-inspiracje.blogspot.com wypróbowałam i się zakochałam! Nigdy nie
jadłam tak soczystej
piersi z kurczaka przygotowanej na grillu, pomijając oczywiście szaszłyki 🙂 Nic nie zmieniałam, nic nie dodawałam bo przepis jest idealny. Po ten oraz kilka innych przepisów na pyszne grillowane potrawy odsyłam do wpisu Małgosi autorki bloga.
Składniki:
Pierś z kurczaka 0,5 kg
czosnek 2 ząbki (czasem zwiększam nawet do 2-4 ząbków)
Oliwa z oliwek ok 0,5 szkl.
SólPieprz cytrynowyImbir ok 0,5 łyżeczkiSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze filety i obficie posypujemy
pieprzem cytrynowym.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
oliwę,
sól oraz
imbir. Szczerze czasem pomijam
imbir, gdy akurat nie mam w domu i też jest pysznie, ale warto pamiętać, że dodany do marynaty
imbir podkręci nasz metabolizm. Małgosia
kurczaka grilluje w pergaminie, ja spróbowałam bez i
mięso wychodzi również soczyste, zatem decyzja należy do Was.Grillowana
cukiniaTo mój hicior za którym przepada cała rodzina. Przepis jest z nami od kilku dobrych sezonów i aż dziwię się, że jeszcze Wam o nim nie wspomniałam, ale nic straconego tegoroczny sezon dopiero rozpoczynamy, więc mam nadzieję, że przepis Wam również przypadnie do gustu i nie raz trafi na ruszt 😉Składniki:
Cukinia ok 0,5 kgPęczek
natki pietruszkiSólOliwa z oliwekCzosnek 5-6 ząbkówSposób przygotowania:
Cukinię myjemy i kroimy w podłużne plastry lub talarki średniej grubości.
Cukinię przekładamy do pojemnika i posypujemy
solą. W czasie gdy
cukinia przegryza się z
solą przygotowujemy marynatę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy ok. 0,5 szkl.
oliwy z oliwek i posiekaną
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Odsączamy
wodę, którą puściła
cukinia, dodajemy marynatę i odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki. Jeśli uwielbiacie
cukinię to w tej wersji na pewno Wam posmakuje!
Grillowana
kukurydza w kolbachTo moje tegoroczne odkrycie i już wiem że zostanie w naszym grillowym menu na dłużej. Przepyszna, słodka, lekko podpieczona kolba
kukurydzy, koniecznie spróbujcie! Do podania możemy przygotować również
masło ziołowe.Składniki:
Kolba kukurydzysólMasło ziołowe:
masło,
papryczka ostra,
natka pietruszki,
czosnek,
bazylia,
sólSposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy gotujemy przez 10 minut aby lekko zmiękła a następnie grillujemy.
Kukurydzę możemy obgotować dnia wcześniejszego a później tylko lekko zgrilować. I ot cała filozofia 😉
Kolbę kukurydzy możemy oczywiście grillować bez gotowania ale zajmie nam to chwilę dłużej. Grillowaną
kukurydzę w kolbach podajemy z
sola lub
masłem ziołowym.
Masło ziołowe:Wersja ostra :
masło osełkowe lub
śmietankowe łączymy z pokrojoną drobno czerwoną,
ostrą papryczką, posiekaną
natkę pietruszki, 2 -4 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę,
sól do smaku.Wersja łagodna:
masło osełkowe lub
śmietankowe łączymy z
bazylią,
tymiankiem, 2-3 ząbki
czosnku i
sól według uznania.
To tylko kilka moich ulubionych propozycji na zdrowe grillowanie, dodalibyście coś od siebie? Co najchętniej grillujecie? Czekam na Wasze przepisy!Pozdrawiam serdecznieSmakUlaPodziel się...