Wykonanie
Tarta z francuskiego tarteNajpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej.Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia,które może być słodkie (np.z
owocami) jak i słone.Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.


Polecam również przepisy na tarty: ze
szpinakiem
z
truskawkami
z masą
migdałową ze
śliwkami
z
owocami lata

z
jabłkami
francuską z
jagodami i
serkiem mascarpone
z
gruszkami szpinakiem gorgonzolą i
orzechami
Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie.Ja proponuję poniższe:Ciasto:20 dag
mąki10 dag
masła2-4 łyżki
wodyszczypta
soliNadzienie:
marchewkibrokułykukurydzawędzony boczekjeden
pomidorsery feta,
mozzarella3
jajkaszklanka
śmietanygałka muszkatołowaoreganotymianek3 ząbki
czosnkusólpieprz
Z
mąki,
masła i
wody i szczypty
soli zagniotłam ciasto,


owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki.W tym czasie podgotowałam warzywa iusmażyłam pokrojony drobno
wędzony boczek.Obrałam ze skórki i pokroiłam
pomidora.W miseczce roztrzepałam
jajka, dodałam
śmietanę,startą
mozzarellę,
fetę,(można
ser pleśniowy)
czosnek i
przyprawy.Dno i boki tortownicy posmarowałam
masłem, wylepiłam
ciastem,ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnikado 200 stopni na 10-15 minut.


Następnie na upieczonym cieście rozłożyłam
brokuły,
marchewkę
boczek,
pomidora,
kukurydzę.

Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem z
jajek i
śmietany i
serów.

Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut.Oczywiście możecie użyć innych składników.Ja
będę komponować i próbować przyrządzać tarty z różnym nadzieniem i na pewno nie omieszkam wam ich opisać.Smacznego!