Tarta z jabłkami w yszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.Tarty można robić z różnymi sezonowymiowocami i warzywami.Polecam inne pyszne tarty: z truskawkamiz owocami latafrancuską z jagodami i serkiem mascarponez masą migdałową i śliwkamiz warzywnym nadzieniemze szpinakiemz gruszkamiszpinakiem gorgonzolą i orzechamiSkładniki:Ciasto25 dag mąki14 dag masła + około łyżeczki do formyszczypta solikilka łyżek zimnej wodyNadzienie6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)2 jajka15 dag cukruniepełna szklanka śmietanypół łyżeczki cynamonucukier puder do pospaniaZaczynamy od ciasta.Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody.Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy28-30 cm masłem i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcemi wstawiłam ponownie do lodówki.W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.Ułożyłam je koliście na cieście.W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.i śmietanką.Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.Po wystygnięciu posypałam tartę cukrem pudrem.Smacznego!