ßßß Cookit - przepis na TARTA Z JABŁKAMI

TARTA Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Tarta z jabłkami w yszła krucha,
pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.
Tarty można robić z różnymi sezonowymi
owocami i warzywami.
Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami
z owocami lata
francuską z jagodami i serkiem mascarpone
z masą migdałową i śliwkami
z warzywnym nadzieniem
ze szpinakiem
z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami
Składniki:
Ciasto
25 dag mąki
14 dag masła + około łyżeczki do formy
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
2 jajka
15 dag cukru
niepełna szklanka śmietany
pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do pospania
Zaczynamy od ciasta.
Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody.
Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.
Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
28-30 cm masłem i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem
i wstawiłam ponownie do lodówki.
W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
Ułożyłam je koliście na cieście.
W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.
i śmietanką.
Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.
Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,
dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.
Po wystygnięciu posypałam tartę cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/tarta-z-jabkami.html