Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
woda 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
sól według uznania
jagody 600 gramów
Cynamon według uznania
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
masło według uznania
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone, osączone
owoce wymieszać z
cukrem, oprószyć
cynamonem i odstawić w chłodne miejsce.Ciasto: z
mąki, ciepłej
wody,
jajka i szczypty
soli zagnieść elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkować je i wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środku każdego ułożyć trochę
jagód i starannie skleić brzegi ciasta, formując zgrabne pierożki. Partiami gotować we wrzącej osolonej wodzie przykryte uchylona pokrywką. Odkryć, gdy wypłyną i gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową na talerze i polać stopionym
masłem. Podawać ze
śmietaną ubitą z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: