ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
woda 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
sól według uznania
jagody 600 gramów
Cynamon według uznania
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
masło według uznania
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczone, osączone owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem i odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto: z mąki, ciepłej wody, jajka i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkować je i wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środku każdego ułożyć trochę jagód i starannie skleić brzegi ciasta, formując zgrabne pierożki. Partiami gotować we wrzącej osolonej wodzie przykryte uchylona pokrywką. Odkryć, gdy wypłyną i gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową na talerze i polać stopionym masłem. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7888/Pierogi-z-jagodami