ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówwoda 0,5 szklanekjajka 1 sztuksól według uznaniajagody 600 gramówCynamon według uznaniacukier 2 łyżek stołowychśmietana 1 szklanekmasło według uznaniacukier puder 1 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone, osączone owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem i odstawić w chłodne miejsce.Ciasto: z mąki, ciepłej wody, jajka i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkować je i wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środku każdego ułożyć trochę jagód i starannie skleić brzegi ciasta, formując zgrabne pierożki. Partiami gotować we wrzącej osolonej wodzie przykryte uchylona pokrywką. Odkryć, gdy wypłyną i gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową na talerze i polać stopionym masłem. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: