ßßß Cookit - przepis na ptysie jagodowe

ptysie jagodowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.
Składniki: na ciasto:
4 jajka
1 szklanka wody
125 g masła
szklanka mąki
szczypta soli na nadzienie:
500 g sera białego z wiaderka
szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych)
200 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki.
Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/ptysie-jagodowe.html