Wykonanie
Ciasto ptysiowe
daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z
budyniem lub ptysie z
bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane
serem i
jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się
jagody na pewno powtórzę ten wypiek.Składniki: na ciasto:4
jajka1 szklanka
wody125 g
masłaszklanka
mąkiszczypta
soli na nadzienie:500 g
sera białego z wiaderkaszklanka
jagód leśnych (użyłam mrożonych)200 ml kremówki2 łyżki
cukru pudrułyżka
cukrudodatkowo:
cukier puder do posypania
Wodę,
masło i
sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą
mąkę i mieszając zaparzyć aż
zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać
jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki.
Jagody zasypać
cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno.
Ser wymieszać z wystudzonymi
jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać
cukrem pudrem.