Wykonanie
Sk ł adniki:70 g
mąki3
jajka1,5 łyżeczki
cukru3/4 szklanki
wody60 g
masłaszczypta
soli900 g
olejucukier puder do posypaniaW rondlu zagotowujemy
wodę,
masło i
cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy całą
mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek. Garnek stawiam z powrotem na średnim ogniu i gotujemystale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodajemy
jajka. Bardzo dokładnie mieszamy. Solimy.W dużym ciężkim garnku podgrzewamy
olej. Gdy będzie gorący (180-190 C), zanurzamy w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie nabieramy porcje ciasta i delikatnie wkładamy je do garnka. Smażymy minutę, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Wyjmujemy z tłuszczu, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószamy
cukrem pudrem.