ßßß Cookit - przepis na Pączki hiszpańskie oprószone cukrem pudrem

Pączki hiszpańskie oprószone cukrem pudrem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam wszystkich na pączki hiszpańskie!! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie tych popularnych ,,gniazdek'' będzie niezwykle trudne i przede wszystkim pracochłonne... Ale jak się okazało, nie było najgorzej, wręcz przeciwnie. Polubiłam szpryce i wszystko co dzięki niej możemy zrobić. Kształt moim pączków nie jest może idealny, ale ważne, że pączki są bez konserwantów i ulepszaczy.
Jeśli chodzi o smażenie, dużo się nauczyłam. Wcześniej byłam przekonana, że pączki smażymy w bardzo nagrzanym tłuszczu, jednak jak się okazuje, nie może on być za gorący, bo inaczej pączki nie wyjdą. Należy je smażyć w temperaturze ok. 180 stopni. Ja to wszystko robiłam na oko(wrzucałam kawałek ciasta i sprawdzałam, czy tłuszcz jest dobrze nagrzany). Pierwsze dwa pączki nie wyszły, ze względu na za wysoką temperaturę tłuszczu, ale kolejne wychodziły takie jak powinny:)
Do ciasta nie dodałam cukru i nie oblałam ich też toną lukru, tylko oprószyłam lekko cukrem pudrem. Takie smakowały nam najlepiej :) Jeśli chodzi o przepis na ciasto, nie różni się prawie niczym od ciasta karpatkowego. Polecam wszystkim zapoznać się z przepisem bo tłusty czwartek już JUTRO... :)
( a co do przepisu to pochodzi on ze strony www.mojewypieki.com, tyle, że ja zamiast lukru, obsypałam pączki pudrem)
- szklanka wody
- 100 g masła (pół kostki)
- 4 jajka
- szklanka mąki
- olej do smażenia
- szczypta soli
Dodatkowo: cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy jednym ruchem mąkę. Zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od łyżki i garnka.
Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już ostygnięte, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy pączki na wcześniej przygotowane kwadraty, wycięte z papieru do pieczenia, o boku ok. 10 cm(kwadraty warto posmarować tłuszczem przed nakładaniem ciasta).
Co do pączków, ja swoje wyciskałam o średnicy ok. 7 cm(po usmażeniu wyglądały jak prawdziwe, duże hiszpańskie pączki).
Kiedy wyciśniemy już całe ciasto, rozgrzewamy olej (najlepiej zrobić to w szerokim garnku/rondlu).
Gdy olej osiągnie temperaturę ok. 180 stopni wrzucamy pączki, papierem od góry. Po kilkunastu sekundach ściągamy papier i smażymy pączki z obydwóch stron na rumiany kolor.
Wykładamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy obficie cukrem pudrem :)
I nie denerwujcie się jeśli pierwszy Wam nie wyjdzie, bo to nie Wasza wina, tylko tłuszczu, który zbyt mocno rozgrzaliście lub zbyt słabo!
Pysznego Tłustego Czwartku :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/02/paczki-hiszpanskie-oproszone-cukrem.html