ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 0,5 kostekjajko 1 sztukcukier puder 1 łyżek stołowychwoda zimna 2 łyżek stołowychsól 1 szczyptajabłka 5 sztukcukier 120 gramówmasło 80 gramówWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z solą i masłem, dodać jajko, cukier puder i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinać w folię i na 2h wstawić do lodówki.Oczyszczone jabłka przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne. następnie ułożyć koliście ćwiartkami jabłek w okrągłej formie nasmarowanej masłem i posypanej 60g cukru. Resztą cukru posypać jabłka i obłożyć je kawałeczkami masła.Ciasto z lodówki rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm. Plackiem przykryć jabłka i przycisnąć mocno ciasto do owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć formę talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem. W ten sposób zapieczone jabłka znajdą się na wierzchu. Od razu podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: