ßßß Cookit - przepis na Tarta z jablkami

Tarta z jablkami

nazwa

Wykonanie

Przygotowana specjalnie z okazji Dnia Jabłka, organizowanego przez Tatter. Jabłka nie należą do moich ulubionych owoców, ale w dniu ich święta, nie mogłam przejść obojętnie koło jabłkowego straganu... :)
Przepis podpatrzyłam w książce "Rok w kuchni. Jesień/Zima", można go znaleźć także tutaj . Tartę jedliśmy na ciepło z lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną i cukrem pudrem, polecam obie wersje. :)
250 g mąki
140 g masła
szczypta soli
1/2 szklanki zimnej wody
łyżeczka masła do formy
8 jabłek (najlepsze są renety)
150 g cukru
2 jajka
250 g śmietanki
Mąkę posiekać na stolnicy z miękkim masłem i szczyptą soli. Dodać wodę, zagnieść ciasto i uformować kulę. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Posmarować masłem płaską formę na tartę (o średnicy 28-30 cm), rozłożyć w niej ciasto, dociskając je palcami (brzegi docisnąć do formy widelcem). Ciasto ponakłuwać, formę wstawić do lodówki (następnym razem podpiekę chwilę sam spód, bo był delikatnie niedopieczony, mimo podwojenia czasu pieczenia).
Obrać jabłka i pokroić je w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć koliście na cieście. Jajka wymieszać ze śmietanką i cukrem, masę wylać na owoce.
Piec ok. 30 min. (u mnie prawie 60) w temperaturze 180 stopni, aż jabłka i ciasto zrobią się złote.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/09/Tarta-z-jablkami.html