ßßß
250 g mąki140 g masłaszczypta soli1/2 szklanki zimnej wodyłyżeczka masła do formy8 jabłek (najlepsze są renety)150 g cukru2 jajka250 g śmietankiMąkę posiekać na stolnicy z miękkim masłem i szczyptą soli. Dodać wodę, zagnieść ciasto i uformować kulę. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.Posmarować masłem płaską formę na tartę (o średnicy 28-30 cm), rozłożyć w niej ciasto, dociskając je palcami (brzegi docisnąć do formy widelcem). Ciasto ponakłuwać, formę wstawić do lodówki (następnym razem podpiekę chwilę sam spód, bo był delikatnie niedopieczony, mimo podwojenia czasu pieczenia).Obrać jabłka i pokroić je w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć koliście na cieście. Jajka wymieszać ze śmietanką i cukrem, masę wylać na owoce.Piec ok. 30 min. (u mnie prawie 60) w temperaturze 180 stopni, aż jabłka i ciasto zrobią się złote.Smacznego!