ßßß Cookit - przepis na Smacznego!

Smacznego!

nazwa

Wykonanie

Gniazdka z ciasta parzonego są banalnie proste. Smażą się szybko i tak samo szybko znikają.
Najwięcej czasu zabiera przygotowywanie kwadratów z papieru do pieczenia, ale z tym też sobie poradziłam :)
Zaczynamy od podgrzania tłuszczu w dość dużym garnku. Do smażenia pączków użyłam oleju rzepakowego.
Dodatkowo przygotowujemy ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10x10cm. Można "bawić się" w dokładne mierzenie i wycinanie, ja jednak za pomocą linijki darłam papier na mniej więcej tej samej wielkości kwadraty. W ten sposób uzyskałam przygotowane kwadraty w ciągu niecałej minuty :)
Na przygotowane kwadraty będziemy wyciskać szprycą gniazdka i razem z papierem smażyć.
Składniki na ok. 20 średniej wielkości gniazdek (in. pączki wiedeńskie):
250ml wody
100g masła
200g mąki
szczypta soli
4 duże jajka
Wodę w garnku podgrzewamy, dorzucamy masło i podgrzewamy tak długo, aż masło się roztopi. Ściągamy garnek z ognia, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Masę przez chwilę studzimy, a następnie dodajemy szczyptę soli i rozbijamy po jednym jajku. - Do połączenia masy z jajkami użyłam miksera.
Całość dokładnie łączymy i nakładamy ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy.
Na przygotowane wcześniej kwadraty wyciskamy ciasto w kształcie gniazdek. Najlepiej nałożyć podwójną porcję ciasta (2 koła), aby gniazdka były "pełniejsze".
Kwadraty z nałożonym ciastem wkładamy na rozgrzany olej. Po chwili papier z łatwością odejdzie od ciasta. Po zrumienieniu gniazdka smażymy na drugiej stronie. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem bądź lukrem.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/02/gniazdka.html