Wykonanie
Gniazdka z ciasta parzonego są banalnie proste. Smażą się szybko i tak samo szybko znikają.Najwięcej czasu zabiera przygotowywanie kwadratów z papieru do pieczenia, ale z tym też sobie poradziłam :)
Zaczynamy od podgrzania tłuszczu w dość dużym garnku. Do smażenia pączków użyłam
oleju rzepakowego.Dodatkowo przygotowujemy ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10x10cm. Można "bawić się" w dokładne mierzenie i wycinanie, ja jednak za pomocą linijki darłam papier na mniej więcej tej samej wielkości kwadraty. W ten sposób uzyskałam przygotowane kwadraty w ciągu niecałej minuty :)Na przygotowane kwadraty będziemy wyciskać szprycą gniazdka i razem z papierem smażyć.Składniki na ok. 20 średniej wielkości gniazdek (in. pączki wiedeńskie):250ml
wody100g
masła200g
mąkiszczypta
soli4 duże
jajkaWodę w garnku podgrzewamy, dorzucamy
masło i podgrzewamy tak długo, aż
masło się roztopi. Ściągamy garnek z ognia, wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Masę przez chwilę studzimy, a następnie dodajemy szczyptę
soli i rozbijamy po jednym
jajku. - Do połączenia masy z
jajkami użyłam miksera.Całość dokładnie łączymy i nakładamy ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy.Na przygotowane wcześniej kwadraty wyciskamy ciasto w kształcie gniazdek. Najlepiej nałożyć podwójną porcję ciasta (2 koła), aby gniazdka były "pełniejsze".Kwadraty z nałożonym
ciastem wkładamy na rozgrzany
olej. Po chwili papier z łatwością odejdzie od ciasta. Po zrumienieniu gniazdka smażymy na drugiej stronie. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy posypane
cukrem pudrem bądź lukrem.Smacznego!