Wykonanie
Trochę czasu minęło od naszego ostatniego wpisu, miałyśmy dużo na głowie oraz wybrałyśmy się do Zakopanego ;)Mamy wakacje, więc na blogu pojawią się przepisy nie takie typowo studenckie ;] Mam trochę czasu, dlatego też chcę wypróbować nowe dania, ciasta, czy desery i podzielić się nimi z
Wami ;)Na dzisiaj przygotowałam przepis na kruche ciasto, które jest idealne do tart, czy tartaletek na słono lub słodko. Znalazłam go u Ani Starmach. Jest naprawdę kruche i smakowite. Sama użyłam tego ciasta do tarty na słono z
pomidorami,
szynką i
serem żółtym oraz do pysznych słodkich tartaletek z kremem(już niebawem na blogu ;)).
Składniki(wystarczą na formę o średnicy 26 cm oraz na ok. 20 tartaletek):200 g
mąki(użyłam orkiszowej Gdańskie Młyny); 1,20zł100 g zimnego
masła; 1,65zł
jajko; 0,50zł2 łyżki
cukru pudru(gdy robimy tartę na słodko)szczypta
soli(opcjonalnie)1 lub 2 łyżki zimnej
wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)Koszt: ok. 3,50złCzas przygotowania: ok. 15 min. + 30 min. na schłodzenie ciasta w lodówcePrzygotowanie:1.
Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy
mąkę oraz
cukier puder(jeśli nasza
tarta ma być na słodko).
2. Rozcieramy palcami
masło z
mąką.
3. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy ciasto, formując je w kulę.
4. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
5. Jeśli robimy tartę, to rozwałkowujemy ciasto, bądź wylepiamy nim formę i pieczemy 10 min. z obciążeniem(spód można również nakłuć widelcem) w 180 stopniach, a następnie bez obciążenia 15-20 min. aż stanie się złociste.Gdy robimy tartaletki, najlepiej jest rozwałkowa ć ciasto i wyciąć kółka wielkości naszych foremek, wylepić foremki i nakłu ć
spody, piec 20-25 min. w 180 stopniach.