ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto.

Kruche ciasto.

nazwa

Wykonanie

Trochę czasu minęło od naszego ostatniego wpisu, miałyśmy dużo na głowie oraz wybrałyśmy się do Zakopanego ;)
Mamy wakacje, więc na blogu pojawią się przepisy nie takie typowo studenckie ;] Mam trochę czasu, dlatego też chcę wypróbować nowe dania, ciasta, czy desery i podzielić się nimi z Wami ;)
Na dzisiaj przygotowałam przepis na kruche ciasto, które jest idealne do tart, czy tartaletek na słono lub słodko. Znalazłam go u Ani Starmach. Jest naprawdę kruche i smakowite. Sama użyłam tego ciasta do tarty na słono z pomidorami, szynką i serem żółtym oraz do pysznych słodkich tartaletek z kremem(już niebawem na blogu ;)).
Składniki(wystarczą na formę o średnicy 26 cm oraz na ok. 20 tartaletek):
200 g mąki(użyłam orkiszowej Gdańskie Młyny); 1,20zł
100 g zimnego masła; 1,65zł
jajko; 0,50zł
2 łyżki cukru pudru(gdy robimy tartę na słodko)
szczypta soli(opcjonalnie)
1 lub 2 łyżki zimnej wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)
Koszt: ok. 3,50zł
Czas przygotowania: ok. 15 min. + 30 min. na schłodzenie ciasta w lodówce
Przygotowanie:
1. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę oraz cukier puder(jeśli nasza tarta ma być na słodko).
2. Rozcieramy palcami masło z mąką.
3. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formując je w kulę.
4. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
5. Jeśli robimy tartę, to rozwałkowujemy ciasto, bądź wylepiamy nim formę i pieczemy 10 min. z obciążeniem(spód można również nakłuć widelcem) w 180 stopniach, a następnie bez obciążenia 15-20 min. aż stanie się złociste.
Gdy robimy tartaletki, najlepiej jest rozwałkowa ć ciasto i wyciąć kółka wielkości naszych foremek, wylepić foremki i nakłu ć spody, piec 20-25 min. w 180 stopniach.
Źródło:http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto.html