Wykonanie
Gdy kilka dni temu rodzice zabrali mojego brata na
grzyby a wrócili z wiaderkiem
jagód zrozumiałam jedno - sezon
jagodowy pora rozpocząć! I tak też wczoraj na obiad zrobiliśmy
makaronowe muszle z
twarogiem i
jagodami a dziś na śniadanie zjadłam pyszny omlet
biszkoptowy z
jagodami. Smakował latem i słońcem :)Składniki (1 porcja):- 2
jajka- pół łyżki
cukru pudru- łyżka
mąki- pół szklanki
jagód- szczypta
soli- pół łyżeczki
masła do smażeniaOddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem i
mąką,
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Łączymy obie masy, dodajemy 2/3 naszych
jagód i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę jajeczną przekładamy na rozgrzaną patelnię z
masłem (średni ogień) i smażymy omlet aż będzie od
spodu złocisty. Przekładamy omlet na drugą stronę i znów smażymy do jego zezłocenia. Gdy omlet będzie gotowy wyłączamy gaz, zostawiając omlet jeszcze chwilę na patelni dzięki
czemu nie opadnie nam po przełożeniu na talerz. Podajemy z ze świeżymi
jagodami i
jogurtem (u mnie
jogurt wymieszany z odrobiną
kakao) lub posypany
cukrem pudrem.