ßßß
Najlepsze ciasto z owocami to takie ciasto, które ma w sobie dużo owoców a mało ciasta. Tak myślę i tego będę się trzymać. Każdemu, kto sądzi podobnie, mogę z czystym sumieniem polecić ten jagodowy placek. Kryje w sobie ogromną ilość jagód a do tego jest niezbyt słodki ani ciężki. Ja nigdy nie mogę się oprzeć takiej ilości jagód zebranych w jednym skromnym cieście.
Składniki (forma o średnicy 24cm):Ciasto:-200g maki pszennej-200g mąki krupczatki-1 jajko-5 łyżek wody-250g zimnego masła-1 łyżeczka cynamonu-2 łyżki cukru-szczypta soliFarsz owocowy:-600g jagód-1 łyżka soku z cytryny-3 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)Ponadto:-cukier puder do oprószenia-masło do wysmarowania formyMąki, cukier, cynamon, sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie odrywamy z kuli ok 3/4 ciasta (pozostałą część zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy je na okrągły placek, można odrobinę podsypać mąką, ale niezbyt dużo. Za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wylepiamy ciastem formę i wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i folii.Przygotowujemy farsz. Jagody umieszczamy w dużym naczyniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy. Tniemy w paski.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wypełniamy równomiernie masą jagodową. Na wierzchu układamy paski ciasta przeplatając je. Nadmiar ciasta usuwamy. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!