Wykonanie
Najlepsze ciasto z
owocami to takie ciasto, które ma w sobie dużo
owoców a mało ciasta. Tak myślę i tego
będę się trzymać. Każdemu, kto sądzi podobnie,
mogę z czystym sumieniem polecić ten
jagodowy placek. Kryje w sobie ogromną ilość
jagód a do tego jest niezbyt słodki ani ciężki. Ja nigdy nie
mogę się oprzeć takiej ilości
jagód zebranych w jednym skromnym cieście.
Składniki (forma o średnicy 24cm):Ciasto:-200g
maki pszennej-200g
mąki krupczatki-1
jajko-5 łyżek
wody-250g zimnego
masła-1 łyżeczka
cynamonu-2 łyżki
cukru-szczypta
soliFarsz
owocowy:-600g
jagód-1 łyżka
soku z cytryny-3 łyżki
mąki ziemniaczanej-2 łyżki
cukru pudru (można dodać więcej)Ponadto:-
cukier puder do oprószenia-
masło do wysmarowania formy
Mąki,
cukier,
cynamon,
sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane
masło,
jajko i
wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie odrywamy z kuli ok 3/4 ciasta (pozostałą część zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy je na okrągły placek, można odrobinę podsypać
mąką, ale niezbyt dużo. Za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wylepiamy
ciastem formę i wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np.
grochem lub
fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut,
potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i folii.Przygotowujemy farsz.
Jagody umieszczamy w dużym naczyniu. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
cukier puder. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy. Tniemy w paski.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wypełniamy równomiernie masą
jagodową. Na wierzchu układamy paski ciasta przeplatając je. Nadmiar ciasta usuwamy. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.Wystudzone ciasto oprószamy
cukrem pudrem.
Smacznego!