ßßß Cookit - przepis na Ciasto jagodowe

Ciasto jagodowe

nazwa

Wykonanie

Jagody, to kolejne bardzo lubiane przez mnie owoce. Oczywiście najwięcej jadłam ich w dzieciństwie, spędzając wakacje u babci na wsi. Tam, rosły nie tylko w licznych, wtulonych w wyżynny krajobraz lasach ale i na pobliskich wysokich miedzach. Najchętniej jadłam je rozgniecione z cukrem, lub ewentualnie z odrobiną śmietany i po dziś dzień to połączenie lubię najbardziej. W dorosłym życiu, gdy kupowałam jagody na targu też kończyło się na takim zestawie. Dzisiejsze ciasto, to moje pierwsze ciasto z jagodami, a właściwie z borówką amerykańską, ale polską, kupioną w angielskim sklepie:) Borówki są fantastyczne w smaku(kupowałam już importowane z Francji, zdecydowanie gorsze) i bardzo przypominają leśne jagody, choć są od nich o wiele większe. Samo ciasto jest słodko-delikatniesłone z pyszną chrupiącą kruszonką , słodką polewą i zdecydowanym jagodowym smakiem. Przepis znalazłam na forum cin-cin :)
Ciasto:
220g mąki
170g cukru
1 jajko
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
55 g masła
180 ml mleka
300g jagód, mogą być mrożone
Kruszonka:
115 g cukru
40 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
55 g masła
Lukier:
60 g cukru pudru
1/4 łyżeczki esencji waniliowej(może byc cukier waniliowy)
1 1/2 do 2 łyzeczek gorącej wody
Piekarnik ustawiamy na 190 st. Tortownicę o wymiarach 22-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Lekko rozpuszczamy masło. Jajko dobrze ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i masło. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i bardzo krótko mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy.
Składniki na kruszonkę mieszamy w misce, aż do powstania "okruchów".
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Do cukru pudru dodajemy esencję i stopniowo wodę, aż do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Lukrem polewamy wierzch ciast. Jemy na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/ciasto-jagodowe.html