ßßß
Ciasto:220g mąki170g cukru1 jajko2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki soli55 g masła180 ml mleka300g jagód, mogą być mrożoneKruszonka:115 g cukru40 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu55 g masłaLukier:60 g cukru pudru1/4 łyżeczki esencji waniliowej(może byc cukier waniliowy)1 1/2 do 2 łyzeczek gorącej wodyPiekarnik ustawiamy na 190 st. Tortownicę o wymiarach 22-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Lekko rozpuszczamy masło. Jajko dobrze ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i masło. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i bardzo krótko mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy.Składniki na kruszonkę mieszamy w misce, aż do powstania "okruchów".Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Do cukru pudru dodajemy esencję i stopniowo wodę, aż do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Lukrem polewamy wierzch ciast. Jemy na ciepło lub na zimno.