Wykonanie
Jagody, to kolejne bardzo lubiane przez mnie
owoce. Oczywiście najwięcej
jadłam ich w dzieciństwie, spędzając wakacje u babci na wsi. Tam, rosły nie tylko w licznych, wtulonych w wyżynny krajobraz lasach ale i na pobliskich wysokich miedzach. Najchętniej
jadłam je rozgniecione z
cukrem, lub ewentualnie z odrobiną
śmietany i po dziś dzień to połączenie lubię najbardziej. W dorosłym życiu, gdy kupowałam
jagody na targu też kończyło się na takim zestawie. Dzisiejsze ciasto, to moje pierwsze ciasto z
jagodami, a właściwie z
borówką amerykańską, ale polską, kupioną w angielskim sklepie:)
Borówki są fantastyczne w smaku(kupowałam już importowane z Francji, zdecydowanie gorsze) i bardzo przypominają leśne
jagody, choć są od nich o wiele większe. Samo ciasto jest słodko-delikatniesłone z pyszną chrupiącą kruszonką , słodką polewą i zdecydowanym
jagodowym smakiem. Przepis znalazłam na forum cin-cin :)
Ciasto:220g
mąki170g
cukru1
jajko2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli55 g
masła180 ml
mleka300g
jagód, mogą być mrożoneKruszonka:115 g
cukru40 g
mąki1/2 łyżeczki
cynamonu55 g
masłaLukier:60 g
cukru pudru1/4 łyżeczki esencji waniliowej(może byc
cukier waniliowy)1 1/2 do 2 łyzeczek gorącej
wodyPiekarnik ustawiamy na 190 st. Tortownicę o wymiarach 22-23 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.Lekko rozpuszczamy
masło.
Jajko dobrze ucieramy z
cukrem, dodajemy
mleko i
masło. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą i bardzo krótko mieszamy. Na końcu dodajemy
jagody i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy.Składniki na kruszonkę mieszamy w misce, aż do powstania "okruchów".Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Do
cukru pudru dodajemy esencję i stopniowo
wodę, aż do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Lukrem polewamy wierzch ciast. Jemy na ciepło lub na zimno.