Wykonanie
Niesamowite, jaką moc
daje cynamon w zimowe dni, rozgrzewa i jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z tą
porą roku. Często mam ochotę na gorące drożdżówki
cynamonowe, ale
ciasto drożdzowe niestety jest czasochłonne, dlatego mam dla Was, i dla siebie :), szybką i mega prostą alternatywę. Zapraszam!o.Składniki: na około 25 szt.200g miękiego
masła100g
cukru pudru3
jajka300g
mąki2 łyżeczki mielonego
cynamonu50g
cukru1 torebka
cukru waniliowegoMasło ucieramy z
cukrem pudrem. Dwa
jajka wybijamy i oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka odstawiamy, a
żółtka i jedno całe
jajko stopniowo dodawac do masy
maślanej. Dodajemy
mąkę i wyrabiamy na gladkie ciasto.
Cynamon wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.Ciasto dzielimy na pół, opruszamy blat
mąką. Z obu kawałków wałkujemy prostokąty o wymiarach mniej więcej 25x35 cm.
Smarujemy je
białkiem, obsypujemy
cynamonem i ostrożnie rolujemy zaczynając od szerszego
boku. Obie rolady przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( przy termoobiegu 160 stopni). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą roladę kroimy na plastry około 2-3 cm i układamy je na blaszę.
Ciasteczka pieczemy na środokowej półce piekarnika przez 12-15 min.Smacznego !