ßßß
Niesamowite, jaką moc daje cynamon w zimowe dni, rozgrzewa i jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z tą porą roku. Często mam ochotę na gorące drożdżówki cynamonowe, ale ciasto drożdzowe niestety jest czasochłonne, dlatego mam dla Was, i dla siebie :), szybką i mega prostą alternatywę. Zapraszam!o.Składniki: na około 25 szt.200g miękiego masła100g cukru pudru3 jajka300g mąki2 łyżeczki mielonego cynamonu50g cukru1 torebka cukru waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dwa jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy, a żółtka i jedno całe jajko stopniowo dodawac do masy maślanej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gladkie ciasto.Cynamon wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.Ciasto dzielimy na pół, opruszamy blat mąką. Z obu kawałków wałkujemy prostokąty o wymiarach mniej więcej 25x35 cm.
Smarujemy je białkiem, obsypujemy cynamonem i ostrożnie rolujemy zaczynając od szerszego boku. Obie rolady przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( przy termoobiegu 160 stopni). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą roladę kroimy na plastry około 2-3 cm i układamy je na blaszę. Ciasteczka pieczemy na środokowej półce piekarnika przez 12-15 min.Smacznego !