Wykonanie


Lato ukochane, wyczekane i pachnące
owocami;-)Korzystajmy z jego darów całymi garściami!
Owoce sezonowe są z nami tak krótko.Można je mrozić, robić
przetwory, żeby przechować i zajadać te pyszności w zimowe dni.

Mając przed
sobą świeże, pachnące i kolorowe
owoce postanowiłamwykorzystać je do TARTY.Można dodać oczywiście inne sezonowe, ulubione
owoce.Składniki na tartę:moja forma miała 29 cm średnicy250 g
mąki pszennej tortowej150 g schłodzonego
masła1
jajko3 łyżki
cukruszczypta
soli
Składniki na krem:250 g
serka mascarpone/
waniliowego homogenizowanego250 g 30%
śmietanki1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem)
cukru pudru9 g (opakowanie)
śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje i nie podchodzi
wodą i dowolne ulubione
owoce ;-)

Zaczynamy od ciasta.
Mąkę przesiałam przez sitko.

Wsypałam
cukier i
sól.

Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne
masło.

Na koniec wbiłam
jajko.Moje miało dwa
żółtka ;-)

Zagniotłam wszystkie składniki w kulę.Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0 , 5 cm.Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując
mąką.

Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej
masłem formy.Odwróciłam je do góry i przełożyłam.

Teraz wystarczy wylepić dokładnie
ciastem formę i pozbyć się jego nadmiaru.

Przykryłam je folią aluminiową.Można na wierzch wysypać np.
fasolę,żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.Wstawiłam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru.

Gdy ciasto stygło zrobiłam krem.Ubiłam
śmietankę z
cukrem pudrem.

Wsypałam
śmietan-fix i
serek waniliowy.

Ubiłam i wyszedł pyszny krem.

Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód.

Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe
owoce na kremie.

Można posypać je jeszcze delikatnie
cukrem pudrem i zajadać.Smacznego!


Polecam również przepisy na:tartę ze
szpinakiem,

tartę z masą
migdałową i
śliwkami,

tartę z
jabłkami,

tartę z warzywnym nadzieniem .

tartę francuską z
jagodami i
serkiem mascarpone
tartę z
truskawkami
z
gruszkami gorgonzolą
szpinakiem i
orzechami