Wykonanie

Sezon na
truskawki trwa.Jedzmy je więc...bo tak szybko się skończą.Podane na kruchym cieście i zalane
bitą śmietaną...czego trzeba więcej.Kolory jak najbardziej związane z rozpoczętym wczoraj
EURO ;-)Polecam również przepisy na:tartę z
owocami lata

tartę ze
szpinakiem,

tartę z masą
migdałową i
śliwkami,

tartę z
jabłkami,

tartę z warzywnym nadzieniem .

tartę francuską z
jagodami i
serkiem mascarpone
z
gruszkami gorgonzolą
szpinakiem i
orzechami

Składniki:Ciasto na kruchą tartę:150g schłodzonego
masła250g
pszennej mąkiłyżeczka
soli1
jajko2-3 łyżki
cukru pudru
Składniki na krem:250g
śmietany kremówki 30%opakowanie
serka waniliowego/
serka mascarponeopakowanie
cukru wanilinowegoaromat waniliowypłatki migdałowe/ opcjonalnie do posypaniaDo miski wsypałam
mąkę i dodałam pokrojone w kostkę miękkie
masło.Rozcierałam i połączyłam składniki.Wbiłam
jajko i wsypałam
sól.

Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i podzieliłam na dwie części.Do mojej tarty wystarczyła jedna część.Obie zawinęłam w przeźroczystą folię i włożyłam na około godzinę do lodówki.Druga część przyda się do następnej tarty i będzie sobie czekała w zamrażalniku.Można ją tam przechowywać około 3 miesięcy.Ciasto podsypując
mąką można rozwałkować, albo wylepić palcami formę.Ja użyłam formy o średnicy 30cm.Spód podziurkowałam widelcem.

Formę można nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folią aluminiową,nasypując na niąnp.
groch lub
fasolę aby spód tarty równo się upiekł.Piekłam ją przez około15 minut, w piekarnika w temperaturze 190 stopni.Następnie zdjęłam papier i jeszcze kolejne 10 minut.

Gdy ciasto stygło, zajęłam się kremem.
Śmietanę kremówkę schłodziłam i zmiksowałam.

Wsypałam
cukier wanilinowy i wkropiłam
aromat waniliowy.Miksując dodawałam po łyżeczce
serka waniliowego.Idealny jest
serek mascarpone.

Wszystko wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut.Jeśli wolicie słodszy krem,możecie dodać jeszcze 2 łyżki
cukru pudru.

Schłodzony krem przełożyłam na kruchy spód tarty.

Pokroiłam
truskawki.

Rozłożyłam je na krem.

Tartę najlepiej przechowywać w lodówce.Można posypać
owoce pokruszonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego!