ßßß
Cookit - przepis na TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI
Składniki
Truskawka
Owoce
Szpinak
Gruszka
Orzechy
Mąka pszenna
Cukier puder
Masło
Jajko
Mleko
Sól
Migdały
Płatki migdałowe
Zapach waniliowy
Śliwki
Mąka ziemniaczana
Skóra z cytryny
Cytryna
Galaretka owocowa
Wykonanie
Śliwki
i
migdały
a do tego chrupiące kruche ciasto.
Tarta
z masą
migdałową
i
śliwkami
musi koniecznie zagościć na Waszych stołach.Naprawdę polecam!
Polecam również tarty: z
jabłami
z
truskawkami
z warzywami
z
owocami
lata
ze
szpinakiem
z
gruszkami
szpinakiem
gorgonzolą i
orzechami
Składniki na ciasto:250g
mąki pszennej
125g
cukru pudru
125g
masła
1
jajko
2 łyżki
mleka
szczypta
soli
Składniki na masę
migdałową
:140g
migdałów
50g
płatków migdałów
aromat waniliowy
125g
masła
120g
cukru
(ja dałam brązowy)2
jajka
Składniki do
śliwek
:około 15 sztuk
śliwek
węgierek20g
mąki ziemniaczanej
skórka cytrynowa
z 1
cytryny
Zacznijmy od tarty.Przesiałam przez sitko
mąkę
.
Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie
masło
.
Wsypałam
cukier puder
.
Wbiłam
jajko
,wlałam
mleko
i dodałam szczyptę
soli
.
Zagniotłam ciasto w kulę,owinęłam w folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu posypałam blat
mąką
i rozwałkowałam ciastoo średnicy większej niż forma.Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem.
Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut.
Pora
na krem
migdałowy
.Do miksera wbiłam
jajka
i wsypałam
brązowy cukier
.
Zmiksowałam na puszystą masę.Dodałam
aromat waniliowy
imiękkie, pokrojone na kawałki
masło
.
Ponownie wszystko miksowałam.
Zmieliłam
migdały
.
I wsypałam je do masy.Polałam masą
migdałową
upieczoną tartę.
Śliwki
wydrylowałam i przekroiłam na połowy.
Posypałam je
mąką ziemniaczaną
i startą
skórką cytrynową
.
Wymieszałam i ułożyłam na
masie
.
Posypałam
śliwki
kawałkami ciasta,którepozostało mi z tarty.
Wierzch tarty posypałam
płatkami
migdałowymi.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarty można podawać z dowolnymi składnikami.
Owocami
świeżymi lub z puszki, kremami,
galaretką owocową
.Smacznego!
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/04/tarta-z-masa-migdaowa-i-sliwkami.html
Przepisy powiązane
TARTA Z TRUSKAWKAMI
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE
muffinki z białą czekoladą i truskawą
Tarta migdałowa z truskawkami
Tarta migdałowo truskawkowa
Składniki powiązane (0)