Wykonanie
Znakomita
tarta z
truskawkami,
migdałowym kremem, na kruchym
migdałowym spodzie. Krem do tarty powstał z połączenia
migdałowego kremu budyniowego i utartego
masła. Kropką nad 'i' są delikatnie podprażone
płatki migdałów oraz oczywiście
truskawki, które nadają tarcie świeżości...Składniki na kruchy spód
migdałowy:150 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów30 g
cukru pudru (2 łyżki)szczypta
soli100 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać z
migdałami, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minutFormę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia
spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.Składniki na krem
migdałowy:6
żółtek120 g drobnego
cukru do wypieków20 g
mąki pszennej20 g
skrobi ziemniaczanej450 ml
mleka2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów100 g
masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania
białek). Dodać 50 ml
mleka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt
migdałowy i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Dodać
masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.Ponadto:500 g
truskawek, odszypułkowanych, przepołowionychpół szklanki
płatków migdałów, podprażonych na suchej patelniNa schłodzoną tartę wyłożyć
truskawki, oprószyć
migdałami.Smacznego :-).