ßßß
Jeśli jeszcze nie opuścila Was ochota na truskawki, wkrótce zapraszam na tartę czekoladową z truskawkami :-). Dodatkowo będzie o tym, do czego można jeszcze wykorzystać czekoladowy creme patisserie..-----------------------------------------------------------------------------Tarta, która nie dawała mi spokoju :). Mocno czekoladowa, wręcz lekko wytrawna. Ze smacznym budyniowym kremem czekoladowym creme patisserie. Jeśli wolicie krem waniliowy, wystarczy pominąć czekoladę w końcowym przepisie. Do tarty pasują zarówno truskawki, jak i wiśnie, czereśnie lub maliny. Jeśli zechcecie zrobić więcej kremu (np. do tarty w większej foremce), nadmiar zawsze można wykorzystać do deserów (ostatnie zdjęcie), eklerów, rolad lub rurek. Nazwa inspirowana przepisem z Galerii Potraw, receptura zmieniona.Składniki na kruchy spód:160 g mąki pszennej30 g kakao60 g cukru pudruszczypta soli100 g masła, zimnego1 jajkoWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o wymiarach 12 x 26 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 - 25 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Czekoladowy creme patisserie :300 ml mleka3 żółtka75 g cukru20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z wanilii90 g gorzkiej czekoladyPonadto:około 70 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonychW większym garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej zmiksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii.Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie.Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty.Smacznego :)
