Wykonanie
Prosta i smaczna,czego chcieć więcej? Aaa no tak,do tego szybko się robi,a efekt jest naprawdę 'wow'.W dodatku nie
droga,większość składników powinniśmy
mieć w domu,do tego słodziutkie
truskawki.Cena za kg, to teraz ok 2-3 zł. Jeszcze lepiej mają ci,którzy mają swoje .To jak, namówicie się na kawałek ?Składniki:3
żółtka1
jajko180 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanej30 g
kakao60 g
cukru pudru300 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 tabliczka
gorzkiej czekolady75 g
cukru100 g zimnego
masłaszczypta
solitruskawki ok 500 g,zależy od Was jak lubicie160 g
mąki pszennej posiekaj z
masłem.Dodaj
kakao,
sól,
cukier puder i
jajko.Zagnieć ciasto,
owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną
masłem formę.Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż
fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.W rondelku zagotuj
mleko.
Cukier z
żółtkami ubij na kogel
mogel.Wsyp
mąkę ziemniaczaną i pozostałą
mąkę pszenną,dokładnie wymieszaj.Masę wlej do
mleka,zagotuj cały czas mieszając.Zdejmij z ognia,dodaj ekstrakt
waniliowy i połamaną na kawałki
czekoladę.Wymieszaj aż
czekolada się rozpuści.Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.Na wierzch ułóż pokrojone
truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.