Wykonanie
Dawno już nic nie przygotowywałam z grupą wspólnego gotowania, postanowiłam zakasać rękawy i wziąć się do roboty, nie dam się jesiennej chandrze i już! Czas pokombinować nieco w kuchni i spróbować przygotować coś rozweselającego te smutne szare dni. Tematem kolejnego wyzwania w ramach wspólnego gotowania był słodki wypiek z
dynią. Od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać wcześniej przygotowany dżemik z dyni, ale jeśli takiego nie macie, to nic straconego możecie go przygotować i wykorzystać tego samego dnia.Słodkie wypieki z
dynią przygotowali też na dzisiaj następujący blogerzy: Mirabelka,
Maggie, Wiera, Dobromiła, Panna Malwinna, Lejdi, Bartoldzik, Tomek oraz Siaśka .Składniki:Spód (wg tego przepisu):250 g
mąki pszennej4 łyżeczki
kakao10 łyżeczek
cukru pudruszczypta
soli100 g zimnego
masła2
żółtka4 łyżki zimnej
wodyNadzienie:ok. 600 ml
dżemu dyniowego (przepis tutaj)opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3
jajka2 łyżki
maki ziemniaczanej+ polewa z
gorzkiej czekolady do dekoracji
1. Szybko wyrabiamy ciasto na spód: mieszamy
mąkę z
kakao,
cukrem i
solą, siekamy z
masłem, dodajemy
żółtka i
wodę, zagniatamy.2. Tworzymy z ciasta kulę i rozwałkowujemy do takiego rozmiaru, aby płat ciasta pokrył także brzegi formy do tart.3. Wykładamy ciasto do formy i zawijamy nieco brzegi (nie obcinamy – tak mamy pewność, że się nie zsuną podczas pieczenia). Wstawiamy na 30 minut do lodówki.4. Nakłuwamy schłodzone ciasto widelcem (można obciążyć spód
fasolą, ale mi wyszedł i bez tego) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.5. Przygotowujemy nadzienie: roztrzepujemy
jajka w misce, dodajemy
cukier waniliowy i
mąkę ziemniaczaną, mieszamy, na końcu dodajemy
dynię i znów intensywnie mieszamy.
6. Na podpieczony spód wylewamy nasz słodki farsz
dyniowy.7. Pieczemy 30 minut (temp. nadal 200°C).
Przepis dodaję do akcji: