ßßß Cookit - przepis na Eklerki z kremem i sosem czekoladowym

Eklerki z kremem i sosem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego!
Składniki
150 g wody
10 g cukru
szczypta soli
80 g masła
120 g mąki
3 jajka
Sposób przygotowania
Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1.
Dodajemy mąkę i znowu mieszamy czas 20s/obr.4
Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut.
Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5
Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki.
Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut.
Studzimy w otwartym piekarniku.
100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.
Krem do eklerków
1 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka masła
700 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj 500 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z budyniami, mąkami i cukrem. Stopniowo dolewaj do gotującego się mleka. Mieszaj szybko i energicznie aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj masło i również ile sił mieszaj bardzo szybko. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
EKLERKI UDEKORUJ KOLOROWĄ POSYPKĄ DELECTA
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/12/eklerki-z-kremem-i-sosem-czekoladowym.html