Wykonanie
Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z
bitą śmietaną, kremem
owocowym lub
budyniem. Smacznego!
Składniki150 g
wody10 g
cukruszczypta
soli80 g
masła120 g
mąki3
jajkaSposób przygotowania
Masło,
cukier,
sól i
wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1.Dodajemy
mąkę i znowu mieszamy czas 20s/obr.4Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut.Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym
jajku. Jeżeli damy już wszystkie
jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki.Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut.Studzimy w otwartym piekarniku.100 g
czekolady gorzkiej 70%
kakao1 łyżeczka
masła1/4 szklanki
mlekaSposób przygotowania:Do naczynia miksującego włożyć
gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.Dodać
masło i
mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos
czekoladowy do innego naczynia.Krem do eklerków1 opakowania budyniu
waniliowego1 łyżeczka
masła700 ml
mleka2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:W garnuszku zagotuj 500 ml
mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z budyniami,
mąkami i
cukrem. Stopniowo dolewaj do gotującego się
mleka. Mieszaj szybko i energicznie aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj
masło i również ile sił mieszaj bardzo szybko. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.EKLERKI UDEKORUJ KOLOROWĄ POSYPKĄ DELECTA