Wykonanie
Słodka NiedzielaDzisiejszym wyzwaniem w ramach naszego wspólnego gotowania było przygotowania ciasta
czekoladowego. Jak już wielokrotnie
pisałam - cukiernictwo nie jest moją mocną stroną i zawsze przygotowanie czegoś słodkiego jest dla mnie dużym wyzwaniem. Co więcej nie jestem wielką miłośniczką
słodyczy i gdyby miała do wyboru ciasto lub
schabowego z pewnością wybrałabym
schabowego;) Trzeba być jednak elastycznym i próbować różnych smaków, a takie wyzwanie w kuchni to po prostu nauka nowych umiejętności. Przepis na tę tartę
czekoladową wypatrzyłam w książce z deserami (tak, tak mam też taką książkę), wyglądała bardzo apetycznie i obiecująco w związku z czym postanowiłam spróbowałam ją odtworzyć.
Tarta okazała się bardzo aromatyczna, intensywna i baaaardzo mocno czekoladowa. Z pewnością nie jest to dietetyczny deser, ale czasami można przecież pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa ;) Polecam!Koniecznie zajrzyjcie do pozostałych dziewczyn:
Malwiny, Justinki, Chantel, Mirabelki, Sianko,
Gin i Emilii, które przygotowały cudowne
czekoladowe desery (z pewnością o wiele lepsze niż mój;))
Składniki :Spód :150g
mąki pszennej30g
kakao75g
cukru pudru1
żółtko2-3 łyżki zimnej
wodyWypełnienie :350g
gorzkiej czekolady180g
masła2 łyżki
rumu )opcjonalnie)2
jajka2
żółtka2 łyżki
cukruPrzygotowanie :Spód :
Mąkę i
kakao wymieszać w misce, dodać
cukier i
masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków
chleba. Dodać
żółtko i
wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć na posypaną
mąką powierzchnie i rozwałkować na placek grubości 0,5 centymetra.Formę do tarty z luźnym
spodem wysmarować
masłem. Przełożyć do niej ciasto, przyciąć na brzegach i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Następnie wyłożyć papierem, wysypać
groszkiem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić.Wypełnienie :
Czekoladę wraz z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej (żaroodporną miskę postawić na garnku z gotującą się
wodą). Dodać
rum (jeśli używacie) i masę odstawić, aby przestygła.W osobnej misce ubić
jajka i
żółtka z
cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej, bladej masy. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną
czekoladę i delikatnie mieszać aż masy się połączą. Masę przelać na upieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec prze około 10 minut.Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ciasto ostygło.Podawać posypane
cukrem pudrem.Smacznego !