Wykonanie
Smakiem jesieni obok
jabłek,
gruszek i
śliwek są także
orzechy. Na ten przepis zwróciłam uwagę już dawno ale czekałam na pierwszy dzień złotej, poskiej jesieni. Ciasto jest bardzo proste i wspaniale smakuje. Zrobiłam bez sosu bo dla mnie było i tak wystarczająco słodkie ale z
sosem jest na pewno jeszcze lepsze.
ŹródłoSkładniki:250 g
mąki pszennej25 g drobnego
cukru175 g zimnego
masła1
jajko150 g
gorzkiej czekolady150 g
orzechów laskowych170 g
cukru pudru2
żółtkaSkładniki na sos:3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka2 łyżki
masłaMąkę z
cukrem, odrobiną
soli i
masłem dobrze rozetrzeć dodać
jajko, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut.
Czekoladę i
orzechy pokroić na drobne kawałki, dodać
cukier i
żółtka, wszystko dobrze połączyć. Formę do tart wysmarowaną tłuszczem, wyłożyć połową ciasta rozwałkowanego na 1/2 cm, następnie przełożyć farsz
czekoladowo-
orzechowy, dobrze wyrównać. Drugą połową ciasta przykryć wierzch farszu, dobrze dociskając do krawędzi. Nakłuć środek ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić w kostkę, posypać
cukrem pudrem, polać sosem
czekoladowym /wszystkie składniki podgrzać , do rozpuszczenia cukru/ i słodką
śmietanką.Smacznego:)