ßßß Cookit - przepis na CHEESECAKE BROWNIES czyli Brownies z Sernikiem

CHEESECAKE BROWNIES czyli Brownies z Sernikiem

nazwa

Wykonanie

12 February, 2013
Ostatki dzisiaj, ale ponieważ wypieki na ten czas już u mnie były, zaproponuję coś zupełnie innego.
Brownies lubię bardzo i przepis na to ciasto mam doskonały (był już wcześniej). Sernik zdecydowanie należy do moich ulubionych. A David Lebovitz wpadł na cudowny pomysł połączenia obu tych smaków i powstał wypiek o zupełnie nowej jakości, łączący w sobie wytrawny smak gorzkiej czekolady i delikatną słodycz sernika. Te smaki przenikają się i uzupełniają wzajemnie. Konsystencje obu mas pasują do siebie idealnie, lekko mokre i żujące brownies w połączeniu z kremowym sernikiem wydają się być dla siebie stworzone.
Składniki:
Brownies:
85g masła pokrojonego na małe kawałki
195g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
130g cukru
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
70g mąki pszennej
1 łyżka ( 8g ) kakao, dobrej jakości
szczypta soli - około 1/8 łyżeczki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Cheesecake / sernikowa góra:
225g białego sera, najlepiej kremowego
1 duże żółtko jajka
75g cukru
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak zrobiłam:
brownies:
1. W rondelku roztopiłam masło, wrzuciłam czekoladę i na małym ogniu mieszałam masę, aż czekolada dokładnie się rozpuściła.
2. Zdjęłam z ognia i dodałam cukier i jajka, dobrze wymieszałam.
3. Dodałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam, a potem ekstrakt waniliowy i rozprowadziłam dokładnie.
4. Przygotowałam małą blaszkę kwadratową (20x20cm), czyli wyłożyłam ją papierem do pieczenia, który lekko natłuściłam. Piekarnik rozgrzałam do 175'C.
5. Masę czekoladową wyłożyłam i równo ją rozprowadziłam na natłuszczonym papierze do pieczenia.
cheesecake/ sernikowa góra:
1. Wszystkie składniki, czyli ser, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko wymieszałam bardzo dokładnie, aż uzyskałam masę o idealnie kremowej konsystencji.
2. Masę serową wyłożyłam na czekoladowy spód w postaci 8 górek ciasta, a potem delikatnie je rozprowadziłam przy pomocy płaskiego noża na całej jego powierzchni. Trzeba uważać, żeby nie wymieszać obu warstw.
Całość:
Włożyłam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 35 minut; kiedy środek lekko się zetnie, ciasto już jest gotowe. Nie ma być suche, ale lekko wilgotne i żujące.
Brownies robi się bardzo łatwo i szybko, pieczenie też trwa krótko. Przepis jest idealny na szybki wypiek do popołudniowej kawy, albo kiedy goście już pod drzwiami.
Idealna odmiana dla wielbicieli brownies.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/02/12-february-2013.html