Wykonanie
12 February, 2013Ostatki dzisiaj, ale ponieważ wypieki na ten czas już u mnie były, zaproponuję coś zupełnie innego.Brownies lubię bardzo i przepis na to ciasto mam doskonały (był już wcześniej). Sernik zdecydowanie należy do moich ulubionych. A David Lebovitz wpadł na cudowny pomysł połączenia obu tych smaków i powstał wypiek o zupełnie nowej jakości, łączący w sobie wytrawny smak
gorzkiej czekolady i delikatną
słodycz sernika. Te smaki przenikają się i uzupełniają wzajemnie. Konsystencje obu mas pasują do siebie idealnie, lekko mokre i żujące brownies w połączeniu z kremowym sernikiem wydają się być dla siebie stworzone.
Składniki:Brownies:85g
masła pokrojonego na małe kawałki195g
gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki130g
cukru2 duże
jajka o temperaturze pokojowej70g
mąki pszennej1 łyżka ( 8g )
kakao, dobrej jakościszczypta
soli - około 1/8 łyżeczki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoCheesecake / sernikowa góra:225g
białego sera, najlepiej kremowego1 duże
żółtko jajka75g
cukru1/8 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoJak zrobiłam:brownies:1. W rondelku roztopiłam
masło, wrzuciłam
czekoladę i na małym ogniu mieszałam masę, aż
czekolada dokładnie się rozpuściła.2. Zdjęłam z ognia i dodałam
cukier i
jajka, dobrze wymieszałam.3. Dodałam
mąkę,
sól i
kakao, wymieszałam, a
potem ekstrakt
waniliowy i rozprowadziłam dokładnie.4. Przygotowałam małą blaszkę kwadratową (20x20cm), czyli wyłożyłam ją papierem do pieczenia, który lekko natłuściłam. Piekarnik rozgrzałam do 175'C.5. Masę
czekoladową wyłożyłam i równo ją rozprowadziłam na natłuszczonym papierze do pieczenia.
cheesecake/ sernikowa góra:1. Wszystkie składniki, czyli
ser,
cukier, ekstrakt
waniliowy i
żółtko wymieszałam bardzo dokładnie, aż uzyskałam masę o idealnie kremowej konsystencji.2. Masę
serową wyłożyłam na
czekoladowy spód w postaci 8 górek ciasta, a
potem delikatnie je rozprowadziłam przy pomocy płaskiego noża na całej jego powierzchni. Trzeba uważać, żeby nie wymieszać obu warstw.
Całość:Włożyłam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 35 minut; kiedy środek lekko się zetnie, ciasto już jest gotowe. Nie ma być suche, ale lekko wilgotne i żujące.
Brownies robi się bardzo łatwo i szybko, pieczenie też trwa krótko. Przepis jest idealny na szybki wypiek do popołudniowej
kawy, albo kiedy goście już pod drzwiami.Idealna odmiana dla wielbicieli brownies.