ßßß
Kremowe SernikobrownieSkładniki:warstwa brownie115 g niesolonego masła; pokrojonego w kawałki115 g gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki250 g cukru (dałam 20)łyżeczka ekstraktu z wanilii2 duże jajka65 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soliwarstwa serowa230 g kremowego białego sera (np philadelphia)65 g cukrułyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajkoCzekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Następnie pojedynczo dodawaj jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp mąkę i sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.
Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.
W drugiej misce, utrzyj ser do gładkiej konsystencji. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt i zmiksuj.
Przełóż do blaszki na czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej ciastem polej wierzch.
Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).
Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.

źródło: Cream Cheese Brownies