Wykonanie
Kolejne sernikobrownie. Tym razem bardzo kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Oczywiście jak to brownie, mocno
czekoladowe.Mój mąż, który zazwyczaj wszystkie kupne
słodycze połyka wielkimi kęsami, tym
ciastem potrafi delektować się dobre pół godziny, powtarzając ciągle "jakie to pyszne" ;)
Kremowe SernikobrownieSkładniki:warstwa brownie115 g niesolonego
masła; pokrojonego w kawałki115 g
gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki250 g
cukru (dałam 20)łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka65 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soliwarstwa serowa230 g kremowego
białego sera (np philadelphia)65 g
cukrułyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajkoCzekoladę z
masłem rozpuść w kąpieli
wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj
cukier i ekstrakt
waniliowy.
Następnie pojedynczo dodawaj
jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp
mąkę i
sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.
Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.
W drugiej misce, utrzyj
ser do gładkiej konsystencji. Dodaj
cukier,
jajko, ekstrakt i zmiksuj.
Przełóż do blaszki na
czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej
ciastem polej wierzch.
Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).
Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.
źródło: Cream Cheese Brownies