ßßß Cookit - przepis na Przechowuj w lodówce.

Przechowuj w lodówce.

nazwa

Wykonanie

Kolejne sernikobrownie. Tym razem bardzo kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Oczywiście jak to brownie, mocno czekoladowe.
Mój mąż, który zazwyczaj wszystkie kupne słodycze połyka wielkimi kęsami, tym ciastem potrafi delektować się dobre pół godziny, powtarzając ciągle "jakie to pyszne" ;)
Kremowe Sernikobrownie
Składniki:
warstwa brownie
115 g niesolonego masła; pokrojonego w kawałki
115 g gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki
250 g cukru (dałam 20)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
65 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
warstwa serowa
230 g kremowego białego sera (np philadelphia)
65 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Następnie pojedynczo dodawaj jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp mąkę i sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.
Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.
W drugiej misce, utrzyj ser do gładkiej konsystencji. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt i zmiksuj.
Przełóż do blaszki na czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej ciastem polej wierzch.
Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).
Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.
źródło: Cream Cheese Brownies
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/01/kremowe-sernikobrownie.html