Wykonanie
Ekstremalnie
czekoladowe brownie pieczone z minimalną ilością
mąki. Ciasto powinno smakować wszystkim tym którzy kochają ciężkie, maziaste ciasta. Przepis znaleziony u Kasi na blogu Gotuję bo lubię . Polecam :)Składniki:250g
gorzkiej czekolady170g
masła3
jajka2
żółtka80g
cukru1 szczypta
soli1 kopiata łyżka
kakao1 kopiata łyżka
mąki pszennejponadto:
truskawki na wierzch
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
masłem.
Jajka ubić razem z
żółtkami i
cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). Do ubitych
jajek dodajemy
sól,
kakao i
mąkę, a następnie cały czas mieszając dodajemy wystudzoną
czekoladę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ok. 20x20. Na wierzchu układamy odszypułkowane i przekrojone na pół
truskawki.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175 stopni 28-30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika nawet jak się nam wydaje, że jeszcze chwilkę powinno w nim posiedzieć ;) Ciasto dojdzie podczas studzenia. Podawać np z kleksem
bitej śmietany :)