brownie wg Marthy Stewart

nazwa

Wykonanie

Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu, błyskawiczne i bezproblemowe, maksymalnie czekoladowe ciacho :)
przepis stąd
170 gramów gorzkiej czekolady
3 jaja
150 gramów cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki ciemnego kakao
Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).
Kwadratową foremkę do pieczenia o boku 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/brownie-wg-marthy-stewart.html