ßßß
Jak może smakować taka babka? Oczywiście jak... nutella! Jest wilgotna, mięciutka, pachnąca, dobrze jej z polewą czekoladową - czy można chcieć więcej? Od razu powiem, że musicie uważać - mocno wciąga...Składniki:100 g gorzkiej czekolady4 jajka100 g drobnego cukru do wypieków7 łyżek mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g zmielonych orzechów laskowych1 łyżeczka kakao100 g masłaszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło roztopić w garnuszku, wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przesiane kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, polać polewą czekoladową.Smacznego :-).