Wykonanie
Jak może smakować taka babka? Oczywiście jak... nutella! Jest wilgotna, mięciutka, pachnąca, dobrze jej z
polewą czekoladową - czy można chcieć więcej? Od razu
powiem, że musicie uważać - mocno wciąga...Składniki:100 g
gorzkiej czekolady4
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków7 łyżek
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
kakao100 g
masłaszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku, wystudzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić ze szczyptą
soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać
cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodać
żółtka, ubić.W osobnym naczyniu wymieszać przesianą
mąkę pszenną, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia, startą
czekoladę, przesiane
kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać roztopione
masło, wymieszać.Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, polać
polewą czekoladową.Smacznego :-).