Wykonanie
Sezon na
truskawki już trwa :) To idealna okazja do zrobienia pysznego wieńca
truskawkowego na cieście parzonym. Mięciuteńkie ciasto, słodkie
truskawki i delikatny rozpływający się w ustach krem z nutką
pomarańczy i
wanilii. Czy można chcieć czegoś więcej :)? Polecam wam baaaardzo :)Składniki na ciasto:100g
masła125ml
mlekaszczypta
soli180g
mąki pszennej4
jaja1 łyżka
płatków migdałowychMasło,
mleko i
sól zagotować. Na wrzątek wrzucić przesianą
mąkę i gotować chwilę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie wbijać kolejno
jajka nie przerywając miksowania. Ciasto utrzeć na gładko. Powinno być gładkie i błyszczące. Przełożyć je do szprycy i tylką (2c) wycisnąć na natłuszczoną lub wyłożoną matą do pieczenia blachę obok siebie na okręgu 12 ptysiów. Powinny lekko się stykać bokami. Posypać
płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min w temp. 200 stopni. (Ciasto parzone rośnie najlepiej na parze. W tym celu na 5 min przed włożeniem ciasta do piekarnika włożyć półkę niżej naczynie z kilkoma łyżkami
wody. Nie wolno w trakcie pieczenia otwierać drzwiczek bo ciasto opadnie). Upiec na złoto. Jeszcze lekko ciepłe przekroić delikatnie wzdłuż na dwa
okręgi (nożem lub nożyczkami).2
żółtka60g
cukru5 łyżek soku wyciśniętego z
pomarańczyskórka otarta z 1/2
pomarańczy1 opakowanie budyniu
waniliowego (w proszku bez
cukru)350 ml
mleka10g
masłaziarenka z 1
laski wanilii350 ml
śmietany kremówki 36%ponadto:500g
truskawek1 łyżka
cukru pudru do posypaniaZ
mleka odlać 1/2 szkl. i dodać do niej
żółtka,
cukier, proszek budyniowy, sok i skórkę z
pomarańczy. Dokładnie zmiksować. Pozostałe
mleko zagotować z
masłem i ziarenkami
wanilii. Na gotujące wlać rozrobioną masę
żółtkową i ugotować
budyń. Zdjąć z ognia i wystudzić (wierzch przykryć folią tak by dotykała wierzchu budyniu - zapobiega to tworzeniu się kożucha.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można bardzo, ale bardzo delikatnie przełamać jej
słodycz cukrem pudrem). Odkładamy kilka łyżek do dekoracji (ma powstać 12 kleksów na każdym ptysiu). Pozostałą
śmietanę miksujemy delikatnie z wystudzonym
budyniem.Na paterę układamy spód wieńca. Do szprycy nakładamy krem i wyciskamy na ciasto.
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy je na plasterki zostawiając jedynie 12 ćwiartek do dekoracji. Na wierzchu kremu układamy plasterki
truskawek i przykrywamy górną częścią wieńca. Dekorujemy każdego ptysia kleksem z
bitej śmietany a w jego środek wkładamy ćwiartkę
truskawki. Całość posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :)