Wykonanie
            Tak... Jak został mi tydzień do matury, to nagle przypomniałam sobie, że dawno nic tu nie dodawałam i wypadałoby coś zrobić :)Pojawiły się już 
truskawki, rzecz jasna jeszcze nie polskie, ale w przystępnej cenie. Więc dzisiaj będzie tatra z 
truskawkami i domowym 
migdałowym budyniem.Migdałowa 
tarta z 
truskawkamiSkładniki na ciasto kruche z 
migdałami:~ 150g 
mąki pszennej~ 2 łyżki 
cukru pudru lub drobnego kryształu~ 50g zmielonych 
migdałów~ 100g zimnego 
masła~ 1 
jajkoWszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30 minut).Formę do tarty wysmarować 
masłem i oprószyć 
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać 
fasolę, 
groch, 
kaszę w celu obciążenia . Podpiec "na ślepo" w temperaturze 200 °C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10-15 minut do przyrumienienia się 
spodu (spód przygotować najlepiej dzień wcześniej).Składniki na krem 
migdałowy:~ 6 
żółtek~ 120g 
cukru~ 20g 
mąki pszennej~ 20g 
mąki ziemniaczanej~ 450ml 
mleka~ 2 łyżeczki ekstraktu z 
migdałów~ 100g 
masła w temperaturze pokojowej
Żółtka i 
cukier utrzeć do białości. Dodać 50ml 
mleka, 
mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt 
migdałowy, zmiksować. Resztę 
mleka zagotować. Na wrzące 
mleko wlać masę 
żółtkową i gotować, ciągle mieszając tak jak 
budyń do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą , tak by folia dotykała krem (w celu uniknięcia kożucha na powierzchni). Wystudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny 
budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.Dodatki:~ 500g 
truskawek(połówki bądź ćwiartki) bez szypułek~ podprażone 
płatki migdałów do posypania całości* Z 
białek, które zostały niewykorzystane w kremie można zrobić torcik 
bezowy (już niedługo na blogu) lub 
bezy .

About Paula