Wykonanie
Tak... Jak został mi tydzień do matury, to nagle przypomniałam sobie, że dawno nic tu nie dodawałam i wypadałoby coś zrobić :)Pojawiły się już
truskawki, rzecz jasna jeszcze nie polskie, ale w przystępnej cenie. Więc dzisiaj będzie tatra z
truskawkami i domowym
migdałowym budyniem.Migdałowa
tarta z
truskawkamiSkładniki na ciasto kruche z
migdałami:~ 150g
mąki pszennej~ 2 łyżki
cukru pudru lub drobnego kryształu~ 50g zmielonych
migdałów~ 100g zimnego
masła~ 1
jajkoWszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30 minut).Formę do tarty wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać
fasolę,
groch,
kaszę w celu obciążenia . Podpiec "na ślepo" w temperaturze 200 °C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10-15 minut do przyrumienienia się
spodu (spód przygotować najlepiej dzień wcześniej).Składniki na krem
migdałowy:~ 6
żółtek~ 120g
cukru~ 20g
mąki pszennej~ 20g
mąki ziemniaczanej~ 450ml
mleka~ 2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów~ 100g
masła w temperaturze pokojowej
Żółtka i
cukier utrzeć do białości. Dodać 50ml
mleka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt
migdałowy, zmiksować. Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, ciągle mieszając tak jak
budyń do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą , tak by folia dotykała krem (w celu uniknięcia kożucha na powierzchni). Wystudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny
budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.Dodatki:~ 500g
truskawek(połówki bądź ćwiartki) bez szypułek~ podprażone
płatki migdałów do posypania całości* Z
białek, które zostały niewykorzystane w kremie można zrobić torcik
bezowy (już niedługo na blogu) lub
bezy .
About Paula