Wykonanie

Wegetariańska
tartaidealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi.Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku.Polecam również przepisy na tarty: z
owocami lata

z
truskawkami
z
jabłkami
z masą
migdałową i
śliwkami
z warzywnym nadzieniem

francuska z
jagodami i
serkiem mascarpone
z
gruszkami szpinakiem gorgonzolą i
orzechami

Składniki na kruche ciasto:150g schłodzonego
masła250g
pszennej mąkiłyżeczka
soli1
jajko
Składniki na nadzienie:0,5 kg
świeżego szpinakukawałek
sera pleśniowego lazur1
cebula3 ząbki
czosnku10 szt.
suszonych pomidorówświeżo mielony
czarny pieprzolejSkładniki na sos:1
jajkoopakowanie
śmietany 18%2-3 łyżki tartego
parmezanuświeżo mielony
czarny pieprzZacznijmy od ciasta.Do miski wsypałam
mąkę i dodałam pokrojone w kostkę
masło.Rozcierałam ją z
masłem.

Wbiłam
jajko i wsypałam
sól.

Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i podzieliłam na dwie części.

Do mojej tarty wystarczyła jedna część.Obie zawinęłam w przeźroczystą folię i włożyłam na około godzinę do lodówki.Druga część przyda się do następnej tarty i będzie sobie czekała w zamrażalniku.Można ją tam przechowywać około 3 miesięcy.Ciasto podsypując
mąką można rozwałkować, albo wylepić palcami formę.Ja użyłam formy o średnicy 30cm.Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni.Formę można nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folią aluminiową,nasypując na nią np.
groch lub
fasolę aby spód tarty równo się upiekł.

Piekłam ją przez około15 minut, następnie zdjęłam papier i jeszcze kolejne 10 minut.Gdy
tarta stygła, zajęłam się nadzieniem.
Cebulę pokroiłam w kostkę.

Podsmażyłam ją na
oleju na patelni.Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki
czosnku.

Następnie dodałam pokrojone
suszone pomidory.


Teraz główny składnik czyli pokrojone liście
świeżego szpinaku.
Szpinak wymieszałam z pozostałymi składnikami i smażyłam go przez około 5 minut.

Wkruszyłam część przygotowanego
sera pleśniowego.

Doprawiłam świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i mieszałam do rozpuszczenia się
sera.

Wyłożyłam nadzienie na upieczoną tartę.

Pozostał jeszcze sos do przygotowania.W miseczce roztrzepałam
jajko ze
śmietaną.

Dodałam do niego pozostałą część
sera lazur i
parmezan.

Wylałam masę na wierzch tarty.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekłam około 30 minut.


Smacznego!