ßßß Cookit - przepis na TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

nazwa

Wykonanie

Połączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne!
Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty .
Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie.
Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych.
Smakuje również wyśmienicie na zimno.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
4 szt.gruszek
200 g sera gorgonzoli
garść orzechów włoskich
świeże liście szpinaku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
Składniki na masę jajeczną:
2 szt. jajek
200 g śmietany 18%
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Zacznijmy od ciasta.
Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.
Zagniotłam wszystkie składniki.
Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki.
W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz.
Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek.
Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak.
Przyprawiłam go solą i pieprzem.
Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką.
Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm.
Ponakłuwałam go widelcem.
Nałożyłam na niego szpinak.
Kolej na gruszki.
Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki.
Ułożyłam na szpinaku.
Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.
Posiekałam orzechy włoskie.
Posypałam nimi ser.
Przygotowałam masę jajeczną.
Do miseczki wbiłam jajka.
Roztrzepałam je.
Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Dodałam do nich śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Polałam masą tartę.
Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Zapraszam również do upieczenia:
tarta z owocami lata
tarta z jabłkami
tarta ze szpinakiem
tarta z masą migdałową i śliwkami
tarta z warzywnym nadzieniem
tarta z truskawkami
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/11/tarta-z-gruszkami-szpinakiem-gorgonzola.html