Połączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne!Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty .Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie.Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych.Smakuje również wyśmienicie na zimno.Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła1 jajkosólSkładniki na farsz:4 szt.gruszek200 g sera gorgonzoligarść orzechów włoskichświeże liście szpinakusólświeżo mielony czarny pieprzłyżka oliwy z oliwekząbek czosnkuSkładniki na masę jajeczną:2 szt. jajek200 g śmietany 18%łyżeczka gałki muszkatołowejsólświeżo mielony czarny pieprzZacznijmy od ciasta.Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.Zagniotłam wszystkie składniki.Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki.W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz.Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek.Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak.Przyprawiłam go solą i pieprzem.Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką.Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm.Ponakłuwałam go widelcem.Nałożyłam na niego szpinak.Kolej na gruszki.Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki.Ułożyłam na szpinaku.Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.Posiekałam orzechy włoskie.Posypałam nimi ser.Przygotowałam masę jajeczną.Do miseczki wbiłam jajka.Roztrzepałam je.Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz.Dodałam do nich śmietanę.Wszystko dokładnie wymieszałam.Polałam masą tartę.Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.Smacznego!Zapraszam również do upieczenia:tarta z owocami latatarta z jabłkamitarta ze szpinakiemtarta z masą migdałową i śliwkamitarta z warzywnym nadzieniemtarta z truskawkami