Wykonanie
Przepis na tartę ze
szpinakiem składa się właściwie z przepisu na tartę słoną a dodatkiem w tym przypadku będzie przesmażony
szpinak.
Tarta to tłuste i sycące danie. Ciasto na które zużywamy ponad pół paczki
masła i wypełnienie do którego dodajemy
śmietanę i
ser żółty tworzą genialne połączenie pod warunkiem charakterystycznego tematy przewodniego.
Szpinak to dobry wybór ale musi być on dobrze przyrządzony. Liście
szpinaku do tarty powinny być delikatnie zblanszowane na
maśle bądź
oliwie z oliwek, porządnie doprawione
pieprzem,
solą i
czosnkiem. Smak farszu powinien być mocny, ostry i wyrazisty.Liście
szpinaku najlepiej kupić świeże, zielone a jeżeli ich nie możemy w danej
porze roku dostać, polecam mrożone. Ważne aby to były LIŚCIE. Nie kupujcie rozdrobnionego
szpinaku bo smakuje jak papka z przedszkola.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto jest ciężkie i tłuste oraz kaloryczne ale bardzo smaczne i sycące.Ciasto na słoną tartę:Niezbędne produkty:120 gr
masła250 gr
mąki przennej1
jajkoszczypta
soliZaczynamy od połączenia produktów i wyrobienia ciasta.
Następnie wsadzamy ciasto na pół godziny do lodówki a po wyjęciu rozwałkowujemy placek nieco większy od naczynia na tartę.Wykładamy pojemnik
ciastem i dziurkujemy widelcem aby dobrze się upiekło.
Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 na około 15-20 minut.Po upieczeniu powinna wyglądać tak:
Następnie przygotowujemy
szpinak.Na
oliwie podsmażamy plasterki
czosnku i wrzucamy liście
szpinaku.
Kilka minut podsmażamy aby zmniejszyły objętość ale nie zrobiła się jednolita masa i wykładamy na tartę.
Zalewę przygotowujemy mieszając 1
jajko z 200 ml
śmietany, świeżo startą
gałką muszkatołową,
żółtym serem,
solą i
pieprzem.
Zalewamy sosem tartę i dodajemy pokrojony w kostkę
ser feta. Ja użyłem około 100 gram.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na jakieś 30 minut… i gotowe.
SMACZNEGO !!!