Wykonanie
            ziemniaki - około 2,5 kg nieobranychok. 0,5 kg 
mąki ziemniaczanej3/4 szklanka 
mąki pszennej400 gram 
szpinaku (podduszonego na odrobinie 
masła z 
solą i 
czosnkiem, wystudzonego)2 
jajkasól,
pieprzObrane 
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę 
ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc 
mąkę pszenną i uzupełniając 
mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami 
ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać 
jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru 
wody, podduszony i przestudzony 
szpinak. Dosypać trochę 
maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto.Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej 
mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem zrobić dziurkę:).Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia).
