Wykonanie
ziemniaki - około 2,5 kg nieobranychok. 0,5 kg
mąki ziemniaczanej3/4 szklanka
mąki pszennej400 gram
szpinaku (podduszonego na odrobinie
masła z
solą i
czosnkiem, wystudzonego)2
jajkasól,
pieprzObrane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę
ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc
mąkę pszenną i uzupełniając
mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami
ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać
jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru
wody, podduszony i przestudzony
szpinak. Dosypać trochę
maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto.Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej
mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem zrobić dziurkę:).Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia).