ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej
3/4 szklanka mąki pszennej
400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego)
2 jajka
sól,pieprz
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc mąkę pszenną i uzupełniając mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto.
Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem zrobić dziurkę:).
Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia).
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/kluski-slaskie-ze-szpinakiem.html