Wykonanie
Witajcie!Kiedyś nie
jadłam szpinaku...Wiąże się to z pewną krótką historią ;-).Wiele lat temu byłam na koncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich
mięso lub
kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się
szpinakiem.Oczywiście ich nie zjadłam i wracałam głodna ;-).Drugie podejście do
szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z
mięsa i też nie zjedzeniem :-).Dopiero sama, po wielu kombinacjach
doszłam do wniosku, że
szpinak zjem, ale z
czosnkiem,
śmietaną, ewentualnie jakimś
serem i
serem idealnym (po teście
fety i
mozzarelli) okazała się gorgonzola.
Sos
szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!Zapraszam!Składniki:200 g
szpinaku (mrożony lub świeży poszatkowany)100 ml
śmietany 18%3 ząbki
czosnku100-150 g
sera gorgonzolamasłosól,
pieprzWykonanie:Na patelni podsmażamy rozdrobniony
czosnek, na niewielkiej ilości
masła, dodajemy
szpinak i smażymy aż odparuje
woda.Następnie dodajemy
śmietanę, pokruszony
ser i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, na koniec doprawiamy.
Sos podajemy np. z
makaronem penne - ugotowany, odcedzony
makaron wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki
wody z gotowania
makaronu, dodajemy sos, dokładnie mieszamy.Przed podaniem, na talerzu, posypujemy gorgonzolą.Smacznego!