Wykonanie
Kolejny raz połączenie prostych składników okazuje się świetnym rozwiązaniem na szybkie i pyszne danie. Kluski są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Można jeprzygotować dzień wcześniej i następnego dnia w kilka minut połączyć z dodatkami. Idealnie nadają się do mrożenia, wystarczy je zrobić z podwójnej ilości składników i dwa obiady gotowe za jednym „zamachem” :) Wyśmienicie smakują również z
sosem pieczarkowo tymiankowym .
Ilość porcji – 3Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na kluski:140 g
mąki pszennej2 obrane i pokrojone w ćwiartki
szalotki lub jedna
cebula2 ząbki
czosnkuokoło 130 g
mrożonego szpinaku ( może być rozdrobniony )2
jajka½ łyżeczki
soli⅓ łyżeczki
czarnego pieprzu2 czubate łyżki drobno startego
parmezanudodatki:1 łyżka
masła2 łyżki posiekanych
ziół (
bazylia,
tymianek,
oregano) mogą być suszone ale w mniejszej ilości2
cebule pokrojone w piórka2 łyżki
oleju2 łyżki
parmezanu startego na dużych oczkach
Sposób wykonania:
szpinak rozmrażamy i odciskamy
wodędo sporego garnka wlewamy
wodę, dodajemy
sól i doprowadzamy do wrzeniado miksera wrzucamy
jajka,
szalotki,
czosnek oraz
szpinak, całość miksujemydo miski wsypujemy
mąkę,
sól,
pieprz i
parmezan, mieszamydo suchych składników dodajemy zmiksowaną masę i bardzo dokładnie mieszamy całość aż składniki utworzą gęste ciastociasto wykładamy na sitko do robienia klusek i drewnianą łyżką przeciskamy je przez dziurki wprost do gotującej się
wody w garnkukluski gotujemy około 3 min od wypłynięcia na powierzchnie, następnie odcedzamy na durszlakuczas na dodatki : na
oleju smażymy
cebulę na złoty kolor, odstawiamy na dużej patelni roztapiamy
masło, dodajemy kluski, chwilkę podsmażamy około 2 min, dodajemy podsmażoną
cebulę, mieszamynastępnie zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy
parmezan i
zioła, całość mieszamy i podajemy