ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe kluski z parmezanem

Szpinakowe kluski z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz połączenie prostych składników okazuje się świetnym rozwiązaniem na szybkie i pyszne danie. Kluski są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Można je
przygotować dzień wcześniej i następnego dnia w kilka minut połączyć z dodatkami. Idealnie nadają się do mrożenia, wystarczy je zrobić z podwójnej ilości składników i dwa obiady gotowe za jednym „zamachem” :) Wyśmienicie smakują również z sosem pieczarkowo tymiankowym .
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki: na kluski:
140 g mąki pszennej
2 obrane i pokrojone w ćwiartki szalotki lub jedna cebula
2 ząbki czosnku
około 130 g mrożonego szpinaku ( może być rozdrobniony )
2 jajka
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
2 czubate łyżki drobno startego parmezanu
dodatki:
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanych ziół ( bazylia, tymianek, oregano) mogą być suszone ale w mniejszej ilości
2 cebule pokrojone w piórka
2 łyżki oleju
2 łyżki parmezanu startego na dużych oczkach
Sposób wykonania:
szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę
do sporego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia
do miksera wrzucamy jajka, szalotki, czosnek oraz szpinak, całość miksujemy
do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i parmezan, mieszamy
do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę i bardzo dokładnie mieszamy całość aż składniki utworzą gęste ciasto
ciasto wykładamy na sitko do robienia klusek i drewnianą łyżką przeciskamy je przez dziurki wprost do gotującej się wody w garnku
kluski gotujemy około 3 min od wypłynięcia na powierzchnie, następnie odcedzamy na durszlaku
czas na dodatki : na oleju smażymy cebulę na złoty kolor, odstawiamy na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy kluski, chwilkę podsmażamy około 2 min, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy
następnie zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy parmezan i zioła, całość mieszamy i podajemy
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2014/04/Szpinakowe-kluski-z-parmezanem.html