ßßß Cookit - przepis na migdałowa tarta z truskawkami na mascarpone

migdałowa tarta z truskawkami na mascarpone

nazwa

Wykonanie

Trudno nie cieszyć się truskawkami, które na straganach pojawiają się w coraz większych ilościach i coraz lepszych cenach.
Nie przepadam za świeżymi owocami, wyjątek stanowią owoce w tartach. A szczególnie truskawki. Są bajecznie kolorowe, pachnące i śliczne. Jak nimi nie zdobić ciast?
Cenne są tarty, które robi się błyskawicznie a smakują doskonale. Taka jest ta na spodzie Davida Lebovitza, na bazie masła i migdałów.
Czerwone truskawki na kremowo białym spodzie mascarpone są nie tylko efektowne ale i przepyszne.
Składniki:
spód:
140g mąki pszennej
40g mielonych migdałów
100g cukru
1/2 łyżeczki soli
85g zimnego masła pokrojonego w kostki
2 duże żółtka jajka
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa na spód:
około 500g mascarpone
1/4 kubka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
truskawki, umyte, oczyszczone i przekrojone na połówki
2 - 3 łyżki miodu
Jak zrobiłam:
spód:
1. Połączyłam mąkę, migdały, cukier i sól. Dodałam masło i połączyłam z resztą szczypiąc palcami, aż uzyskałam konsystencję groszku albo grubej kaszki.
2. Dodałam żółtka i ekstrakt z wanilii i szybko wyrobiłam ciasto. Uformowałam je w dysk.
3. Formę z ruchomym spodem nasmarowałam masłem. Wylepiłam dokładnie ciastem, pamiętając również o boachi formy. Włożyłam na pół godziny do lodówki.
4. Rozgrzałam piekarnik do 190'C. Spód tarty wyłożyłam folią aluminiową. Obciążyłam go grochem. Piekłam przez około 20 minut, a potem wysypałam groch i zdjęłam folię. Piekłam przez jeszcze 10 minut, aż było brązowo złociste. Wystudziłam.
masa:
Energicznie ubijając, wymieszałam mascarpone z dodatkami na gładki krem.
całość:
1. Masę wyłożyłam na wystudzonym spodzie i równo rozprowadziłam.
2. Truskawki ułożyłam na kremie z mascarpone.
3. Udekorowałam jagodami i polałam 2 łyżkami podgrzanego miodu.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/06/migdaowa-tarta-z-truskawkami-na.html