Wykonanie
Trudno nie cieszyć się
truskawkami, które na straganach pojawiają się w coraz większych ilościach i coraz lepszych cenach.Nie przepadam za świeżymi
owocami, wyjątek stanowią
owoce w tartach. A szczególnie
truskawki. Są bajecznie kolorowe, pachnące i śliczne. Jak nimi nie zdobić ciast?Cenne są tarty, które robi się błyskawicznie a smakują doskonale. Taka jest ta na spodzie Davida Lebovitza, na bazie
masła i
migdałów.Czerwone
truskawki na kremowo
białym spodzie
mascarpone są nie tylko efektowne ale i przepyszne.

Składniki:spód:140g
mąki pszennej40g mielonych
migdałów100g
cukru1/2 łyżeczki
soli85g zimnego
masła pokrojonego w kostki2 duże
żółtka jajka3/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
Masa na spód:około 500g
mascarpone1/4 kubka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyskórka starta z 1
cytryny3/4 łyżeczki ekstraktu z
waniliitruskawki, umyte, oczyszczone i przekrojone na połówki2 - 3 łyżki
miodu
Jak zrobiłam:spód:1. Połączyłam
mąkę,
migdały,
cukier i
sól. Dodałam
masło i połączyłam z resztą szczypiąc palcami, aż uzyskałam konsystencję
groszku albo grubej
kaszki.2. Dodałam
żółtka i ekstrakt z
wanilii i szybko wyrobiłam ciasto. Uformowałam je w dysk.3. Formę z ruchomym
spodem nasmarowałam
masłem. Wylepiłam dokładnie
ciastem, pamiętając również o boachi formy. Włożyłam na pół godziny do lodówki.4. Rozgrzałam piekarnik do 190'C. Spód tarty wyłożyłam folią aluminiową. Obciążyłam go
grochem. Piekłam przez około 20 minut, a
potem wysypałam
groch i zdjęłam folię. Piekłam przez jeszcze 10 minut, aż było brązowo złociste. Wystudziłam.masa:Energicznie ubijając, wymieszałam
mascarpone z dodatkami na gładki krem.

całość:1. Masę wyłożyłam na wystudzonym spodzie i równo rozprowadziłam.2.
Truskawki ułożyłam na kremie z
mascarpone.3. Udekorowałam
jagodami i polałam 2 łyżkami podgrzanego
miodu.