ßßß
Flo Braker - zapamiętajcie proszę to imię i nazwisko. Będę do przepisów tej Pani często wracała na blogu, bo są genialne i proste, a takie lubię najbardziej. To jeden z nich -' special spritz cookies. Macie okazję pobawić się w fabrykę ciastek i miło spędzić popołudnie z dziećmi! Jeśli tylko macie maszynki do wyciskania możecie tworzyć ciasteczka, jakie Wasze oczy do tej pory widziały tylko w ciastkarniach. Uwaga: to wciąga ;-). Bardzo polecam!Składniki na 3 blachy ciasteczek:225 g masła, w temperaturze pokojowej1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki soli290 g mąki pszennej2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałówMasło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać sól, dalej ucierając. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.Smacznego :-).* Ciasteczka można również wyciskać na blachę przez rękaw cukierniczy.
Żródło przepisu - "Baking for all occasions" Flo Braker.