ßßß
Maślane ciasteczka, które jako pierwsze upiekłam z książki Marthy Stewart 'Cookies'. Nie dlatego, że jakoś szczególnie wpadły mi w oko, ale ponieważ odkryłam doskonałe przeznaczenie mąki kukurydzianej, która zalegała w spiżarni ;-). Ciastka według autorki przepisu miały być wyciskane rękawem cukierniczym (brawo dla każdego, któremu się to uda ;-). Ja nie miałam tyle siły, więc po raz kolejny skorzystałam z pomocy maszynki do wyciskania ciastek. Efekt? Smaczne, kruche ciastka, które posmakują każdemu, z charakterystyczną strukturą, którą nadaje im mąka kukurydziana. Polecam!Składniki:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej) lub włoskiej polentypół łyżeczki soli230 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżka skórki otartej z cytryny1 duże jajko1 duże żółtko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiObie mąki i sól wymieszać.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania puszystej i jasnej masy, przez kilka minut. Dodawać kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać wanilię i skórkę z cytryny. Dodać mąki i zmiksować.Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) ciastka w kształcie literki S (ja użyłam maszynki do ciastek).Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Wystudzić na kratce.Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce przez 7 dni.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki 'Cookies' Marthy Stewart.