ßßß
Składniki:300g mąki pszennej150g mąki kukurydzianej100g cukrukostka miękkiego masła (200g)4 żółtkaskórka starta z dwóch cytrynszczypta soliMasło miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz po jednym żółtku. Wsypujemy obie mąki i miksujemy przez chwilę, aż powstanie kruszonka. Wysypujemy na stolnicę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część oprószamy mąką i wałkujemy na grubość około 3 milimetrów. Jeśli ciasto nie jest elastyczne tylko się łamie, ponownie wyrabiamy je przez krótką chwilę. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.