ßßß
W tym roku w grudniu testuję między innymi przepisy na niemieckie adwentowe ciasteczka. Po Zimtsterne (cynamonowych gwiazdeczkach) przyszła kolej na Vanillekipferl.Obydwa specjały są w tym okresie w Niemczech szalenie popularne.Które smaczniejsze, to oczywiście kwestia gustu, ale mi bardziej podobają się dzisiejsze półksiężyce.
źródło: Domowe WypiekiSkładniki:100g zimnego masła140g mąki pszennej30g zmielonych migdałów20g zmielonych orzechów laskowych35g cukru6 łyżeczek cukru z prawdziwą waniliąszczypta soli1 żółtkocukier puder do posypania ciastek po upieczeniuWykonanie:Z masła, m ą ki, migdałów, orzechów, cukru, cukru waniliowego, żółtka oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę lub spożywczą folię i umieszczamy w lodówce na 60 minutZe schłodzonego ciasta formujemy wałki o grubości ca 1 cm, które kroimy na kawałki o długości 6-7 cm i każdy z nich wyginamy tak, by powstał kształt półksiężycaCiasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180CUpieczone, lekko wystudzone półksiężyce posypujemy obficie cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)