Wykonanie

W tym roku w grudniu testuję
między innymi przepisy na niemieckie adwentowe
ciasteczka. Po Zimtsterne (
cynamonowych gwiazdeczkach) przyszła kolej na Vanillekipferl.Obydwa specjały są w tym okresie w Niemczech szalenie popularne.Które smaczniejsze, to oczywiście kwestia gustu, ale mi bardziej podobają się dzisiejsze półksiężyce.

źródło: Domowe WypiekiSkładniki:100g zimnego
masła140g
mąki pszennej30g zmielonych
migdałów20g zmielonych
orzechów laskowych35g
cukru6 łyżeczek
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
soli1
żółtkocukier puder do posypania
ciastek po upieczeniuWykonanie:Z
masła, m ą ki,
migdałów,
orzechów,
cukru,
cukru waniliowego,
żółtka oraz szczypty
soli zagniatamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę lub spożywczą folię i umieszczamy w lodówce na 60 minutZe schłodzonego ciasta formujemy wałki o grubości ca 1 cm, które kroimy na kawałki o długości 6-7 cm i każdy z nich wyginamy tak, by powstał kształt półksiężyca
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180CUpieczone, lekko wystudzone półksiężyce posypujemy obficie
cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)