Wykonanie
Ciasteczka z
dżemem znane często pod nazwą 'thumbprint cookies'; wykonanie jest proste - z ciasta formujemy kulki, następnie kciukiem robimy w nich dołek i wypełniamy
dżemem (jak kluski śląskie!). Najlepszy do
ciastek jest gęsty domowy
dżem;
dżemy galaretkowate i rzadkie często 'gotują się' na ciasteczkach i z nich wypływają. Ja wykorzystałam swoje zeszłoroczne domowe
przetwory.
Ciastka są tak mało skomplikowane i tak smaczne, że musicie upiec :-).Składniki na 35 sztuk:125 g
masła, zimnego i pokrojonego w plastry1/3 szklanki
cukru pudru1
żółtko110 g
mąki pszennej110 g zmielonych
migdałów lub
orzechów laskowych1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub z
migdałówpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPonadto:dowolny
dżem do do wypełnienia
ciastek, najlepszy gęstyWszystkie składniki na
ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta (składniki można też zagnieść ręcznie). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić do 60 minut w lodówce.Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (urosną podczas pieczenia). Palcem lub końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Wgłębienia wypełnić
dżemem.Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia
ciastek. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.Smacznego :-).