ßßß Cookit - przepis na Dżemowe oczka - ciasteczka 'thumbprint'

Dżemowe oczka - ciasteczka 'thumbprint'

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka z dżemem znane często pod nazwą 'thumbprint cookies'; wykonanie jest proste - z ciasta formujemy kulki, następnie kciukiem robimy w nich dołek i wypełniamy dżemem (jak kluski śląskie!). Najlepszy do ciastek jest gęsty domowy dżem; dżemy galaretkowate i rzadkie często 'gotują się' na ciasteczkach i z nich wypływają. Ja wykorzystałam swoje zeszłoroczne domowe przetwory. Ciastka są tak mało skomplikowane i tak smaczne, że musicie upiec :-).
Składniki na 35 sztuk:
125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
dowolny dżem do do wypełnienia ciastek, najlepszy gęsty
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta (składniki można też zagnieść ręcznie). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić do 60 minut w lodówce.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (urosną podczas pieczenia). Palcem lub końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Wgłębienia wypełnić dżemem.
Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia ciastek. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dzemowe-oczka-ciasteczka-thumbprint