Wykonanie
Przyznam, do tej
pory o nich nie słyszałam, ani nigdy nie próbowałam. Również - zbyt wiele o nich wygooglować nie można. Co więcej, na blogach rosyjskich i białoruskich znajdziecie na nie więcej przepisów niż na stronach
polskich..
Dziwne, prawda? A może to trochę tak jak z sernikiem wiedeńskim? ;-). Czy rzeczywiście
ciastka pochodzą z Krakowa? A są urocze, pyszne, mocno słodkie. Kruchy spód, warstwa
dżemu i orzechowa
beza przypominająca w smaku
makaroniki - w całości jak najlepsza
tarta. Prosta w przygotowaniu i łatwa do przechowywania. Warto wypróbować :-). Przepis powstał z porównania dwóch przepisów: ze strony rosyjskiej i polskiej .Z przepisu otrzymamy 10 - 12 sztuk.Składniki na kruche ciasto:100 g
masła, zimnego65 g
cukru pudruszczypta
soli165 g
mąki pszennej1
żółtkokilka łyżek
dżemu lub więcej wedle życzenia (u mnie malinowy) do posmarowania
Mąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5 - 6 mm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie wyjąć z lodówki, piekarnik rozgrzać do 200ºC i podpiec przez 15 minut. Schłodzić.Schłodzone ciasto posmarować warstwą
dżemu.
Beza orzechowa:3
białka220 g drobnego
cukru do wypieków120 g
migdałów lub
orzechów laskowych, drobno posiekanych i podprażonych np. na patelni60 g
mąki pszennejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach). Dodać migdały/orzechy i wymieszać. Pianę
bezową umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury około 70ºC, aż
cukier się zacznie rozpuszczać (gotować przez kilka minut). Zdjąć z palnika, dodać przesianą
mąkę, wymieszać.Tak przygotowaną
bezę wyłożyć na spód pokryty wcześniej
dżemem, równo rozprowadzić. Odłożyć na 60 minut, aż do momentu, gdy
beza nie będzie się kleiła przy dotyku.Po tym czasie placek pokroić na 10 - 12 prostokątów. Rozsunąć je na blaszce na odległość 2 - 3 cm od siebie. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut. Wystudzić.Smacznego :-).