Wykonanie
Ilość: 8 porcjiCzas: 50 minut z pieczeniem + 60 minut chłodzenie ciastaTrudność: średnieSkładniki:Ciasto kruche
migdałowe:
mąka pszenna tortowa - 200g
cukier puder - 50gmączka ze zmielonych
migdałów - 50g
żółtko - 1szt
masło, pokrojone w kostkę - 100gszczypta
soliMasa marcepanowa na rozetę:marcepan - 200g
białko - 1szt
rum - 10mlMasa owocowa:
konfitura pomarańczowa ETERNOdlaczego ta konfitura? bo jest w 100% naturalna, pyszna, aromatyczna, z kawałkami
skórki pomarańczowej, z naturalną
wanilią, tradycyjna i domowa jak u babci.Dekoracja:
gorzka czekoladaPrzyrządzanie:Ciasto kruche
migdałowePrzesianą
mąkę,
cukier puder i mączkę
migdałową (ja użyłam zmielonych
migdałów) łączymy, robimy zagłębienie i dodajemy
żółtko,
masło pokrojone w kostkę i
sól. Najlepiej dużym nożem łączymy wszystkie składniki, mieszamy, delikatnie zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, formujemy w zależności w jakiej blaszce chcesz upiec. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C z termoobiegiem lub 190-200st.C bez termoobiegu. Pieczemy 10-12 minut, musi być blade.Nie wyłączaj piekarnika, bo będziesz dopiekać ciasto z masą marcepanową.Masa marcepanowa na rozetę
Wszystkie składniki mieszamy. Ja użyłam masy marcepanowej. Wymieszałam w blenderze.Nakładamy masę do rękawa i za pomocą dekoracyjnej końcówki robimy rozetę na brzegu upieczonego ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 12-15 minut.Ciasto musi nabrać złocisty kolor. Wystawiamy z piekarnika do ostudzenia.
Wykończenie:
Na wystudzone ciasto wyłożyć
konfiturę pomarańczową.Polać roztopioną
czekoladę.
Czekoladę roztopić w misce nad garnkiem z gotującą się
wodą. Uważaj, żeby dno miski nie było zanurzone bezpośrednio w wodzie. Pokrusz
czekoladę, wrzuć do miski. Miskę umieść nad gotującą się
wodą, jak
czekolada się zacznie roztapiać, energicznie zamieszaj i szybko po uzyskaniu gładkiej masy polej ciasto. Ja użyłam samego rękawa.
UWAGI:Przepis pochodzi z książki
Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła MałeckiegoZmodyfikowałam ten przepis o gotową
konfiturę ETERNO, bo jest tak wyśmienita, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać
konfitury, zdecydowanie skraca to czas przyrządzania.
Mazurek możesz przyrządzać nie tylko z okazji Świąt Wielkanocnych, jest
ciastem całorocznym, nadaje się na każdą okazję.Do masy możesz użyć innej
konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np.
powidła śliwkowe ETERNO,
konfitura carska
figa z
makiem ETERNO, czy
pigwa z
kiwi ETERNO .