Wykonanie
Ciasteczka potrójnie
pistacjowe zawierają
pistacje w
trzech postaciach:
mąki pistacjowej (zmielonych
pistacji), posiekanych
pistacji i kremu
pistacjowego. Pasta pistacjowa jest do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach. Podobnie jak w ciastkach
migdałowych z
dżemem z ciasta formujemy kulki i robimy w nich dziurkę, a następnie wypełniamy kremem. Różnica jest taka, że kremem
pistacjowym nadziewamy już po upieczeniu. Wyglądają pięknie, są bardzo kruche i pyszne. Gratka dla fanów
pistacji!Składniki na około 30 sztuk:125 g
masła, zimnego i pokrojonego w plastry1/3 szklanki
cukru pudru1
żółtko110 g
mąki pszennej110 g zmielonych
orzechów pistacjowych (niesolonych)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPonadto:50 g drobno posiekanych
pistacji (niesolonych) do obtoczenia200 g kremu
pistacjowego (słodzonej pasty pistacjowej), do wypełnienia
ciastekWszystkie składniki na
ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta (składniki można też zagnieść ręcznie). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić do 60 minut w lodówce.Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki o wadze około 15 g. Połowę kulki obtoczyć w pistacjach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (urosną podczas pieczenia) stroną z
pistacjami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 minut (z termoobiegiem) a następnie wyjąć blachę z
ciastkami z piekarnika i końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 4 minuty lub do lekkiego zarumienienia
ciastek. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Uwaga: przenosić przy pomocy metalowej szpatułki -
ciasteczka są bardzo kruche.Wystudzone
ciasteczka wypełnić
pistacjowym kremem.Smacznego :-).